Linkovi

Obama najavljuje porast nezaposlenosti, Goldman Saks prijavio profit


Predsednik Barak Obama je izjavio da će stopa nezaposlenih Amerikanaca tokom narednih meseci neznatno da se poveća.

Posle razgovora sa holandskim premijerom Janom Peterom Balkenendeom u Beloj kući, predsednik je podsetio da zapošljavanje obično kaska za oporavkom u drugim sektorima, tako da ne može tačno da se predvidi kojom brzinom će da se oporavi tržište rada. Ako ne ulažemo u energetiku, infrasturkturu, inovaciju, nauku, razvoj i eliminišemo teret kojim sistem zdravstvene zaštite opterećuje celu ekonomiju, predstoje nam teškoće u stvaranju novih, potrebnih radnih mesta, rekao je predsednik Obama.

U nešto ranije objavljenom izveštaju Sekretarijata za trgovinu, navodi se da se maloprodaja u Sjedinjenim Državama u junu povećala - zahvaljujući pojeftinjenju automobila i poskupljenju benzina. Navodi se da povećanje malopordaje iznosi 0,6 odsto, s tim što su izvan promenljivog prehrambenog i energetskog sektora, cene neznatno pale. U Indeksu cena proizvodnje, koji priprema Sekretarijat za rad, navodi se da su velikoprodajne cene u junu naglo skočile za čak 1,8 odsto. Indeks se pravi na osnovu cena koje se plaćaju fabrikama, poljoprivrednicima i ostalim proizvođačima određenih vrsta robe.

Jedna od najpoznatijih investicionih kompanija na svetu, Goldman Saks, u međuvremenu je ostvario veći profit nego što su analitičari predviđali. Kompanija je danas objavila da je u drugom tromesečju u trgovanju, investiranju i drugim delatnostima ostvarila profit od tri milijarde i 400 miliona dolara. Goldman Saks je tokom poslednjih meseci 2008, na vrhuncu finansijske krize, prijavio znatne gubitke. Potom je od vlade dobio pozajmicu od 10 milijardi dolara, koju je već vratio.

XS
SM
MD
LG