Linkovi

Dančenko: Bez značajnijeg napretka u odnosima Moskve i Vašingtona


"Uprkos optimizmu ruske i američke strane o budućim odnosima, značajniji progres o nizu pitanja još nije postignut", kaže za "Glas Amerike" naučni saradnik Instituta “Brukings” Igor Dančenko. On je komentarisao proteklu posetu predsednika Baraka Obame Rusiji.

Dančenko: “Značaj posete predsednika Obame Rusiji se ogleda u otvaranju nove etape u odnosima dve zemlje u svetlu ranije često napetih, pa i štetnih odnosa. Predsednik Obama se sastao sa predsednikom Rusije, Medvedevom i premijerom Putinom i u želji da unapredi odnose razgovarao prvo o lakšim temama. Najveći uspeh je svakako postignut u domenu novog sporazuma START, pošto se ovim vojnim sporazumom obuhvataju zajednički ciljevi u pogledu globalne bezbednosti. Razgovori su takodje bili poruka drugim zemljama da Sjedinjene Države i Rusija nameravaju intenzivnije da se angažuju u pogledu neširenja nuklearnog oružja, posebno u odnosu na Iran i Severnu Koreju”.

Glas Amerike: Koje druge probleme dve strane treba sad da rešavaju - posle američko-ruskog samita?

Dančenko: “Već sam pomenuo progres u pogledu novog sporazuma START, mada su ti pregovori na samom početku, ali ostaju druga - bilateralna i globalna pitanja. Bilateralna pitanja obuhvataju i povlačenje u američkom Kongresu zakonskog amandmana Džekson-Vanik iz 1974 – kojim se zemljama koje ometaju iseljavanje pripadnika manjina uskraćuju opdređene povlastice - zatim ulazak Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju, stacioniranje američkog raketnog sistema u Evropi, itd... Na globalnom planu, aktuelna pitanja su iranski i severnokorejski nuklearni programi, dok su se u vezi s Avganistanom, Moskva i Vašington dogovorili o transportu američkog vojnog materijala preko ruske teritorije. Uprkos optimizmu ruske i američke strane prema budućim odnosima, značajniji napredak u pogledu niza pitanja još nije postignut. Naravno, tek smo na početku nove etape odnosa”.

Glas Amerike: Da li će lični odnosi američkih i ruskih državnika igrati važnu ulogu u odnosima dve zemlje i da li to vidite kao pozitivan ili negativan trend?

Dančenko: “Često govorimo o ulogama važnih svetskih političkih ličnosti i državnika, o ličnim naklonostima, itd, ali, recimo, u slučaju Buša i Putina, koji su se smatrali dobrim prijateljima, nakon odličnih ličnih odnosa, nije postignut nikakav napredak u pogledu bilo kojeg važnog problema. Naprotiv, odnosi Vašingotna i Moskve su se tokom osam godina Bušove administracije pogoršali. Ispravan stav u bilateralnim i medjunarodnim odnosima je stavljanje naglaska na institucionalni nivo. I tu je postignut određen uspeh. Predsednik Obama i predsednik Medvedev su uspostavili bilateralnu komisiju, koju će predvoditi dva predsednika. Ta komisija će se sastojati od najmanje 13 sekcija, koje će se baviti raznim temama, među kojima su demokratija, vladavina zakona, bezbednost, svemirska istraživanja, borba protiv proizvodnje i krujumčarenja narkotika, itd... Sada treba pričekati i videti koliko će rad ove komisije biti uspešan i kakav će biti njen doprinos unapredjenju odnosa dve zemlje”.

XS
SM
MD
LG