Linkovi

Obama traži strpljenje u pogledu ekonomije – bez drugog paketa za podsticaj


Američki predsednik Barak Obama kaže da se njegov plan za oporavak ekonomije ostvaruje prema očekivanjima. Obama je upozorio da će za prave efekte stimulativnog paketa biti potrebno više vremena.

Predsednik Obama kaže da brza i agresivna akcija njegove administracije početkom ove godine, pomaže da se ekonomski i finansijski sistem Sjedinjenih Država „odmakne od ivice“. Tokom turneje po inostranstvu, predsednik se u svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, usredsredio na unutrašnju ekonomiju. On je istakao da Zakon o oporavku nije trebalo samo da obnovi ekonomiju, nego i da zaustavi njen slobodan pad.

Zakon je smišljen da bi podstakao potražnju i naveo ljude da ponovo troše i zaštitio one koji podnose glavni teret krize. Smišljen je i da bi se sačuvala radna mesta i stvorila nova. Za nešto više od stotinu dana, ovaj Zakon o oporavku se ostvaruje kao što je i planirano.

Plan za podsticaj ekonomije predsednika Obame u vrednosti od 787 milijardi dolara, stupio je na snagu u februaru. Predsednik kaže da je time sprečeno gašenje radnih mesta, proširena pomoć za nezaposlene i zdravstveno osiguranje za one koji su ostali bez posla i ostvareno poresko olakšanje u vrednosti od 43 milijarde. Predsednik je u današnjem govoru istakao da se pokazuje da su kritičari tog plana grešili, dodavši da se ne planira još jedan stimulativni paket.

Neki od tih kritičara danas već ocenjuju da je pokušaj propao, bez obzira što ne nude prihvatljivu alternativu. Drugi smatraju da je plan za oporavak trebalo da bude još veći i već traže drugi plan za oporavak.“

Jedan od najglasnijih kritičara predsednikovog Zakona za oporavak je republikanski kongresmen Erik Kantor, iz Virdžinije.

Prava istina je da ekonomske odluke predsednika Obame nisu stvorile nova radna mesta, nisu dovele do napretka i naprosto se nisu ostvarile.“

U redovnoj nedeljnoj poruci republikanaca, Kantor je rekao da je Zakon o oporavku pun neodgovornih troškova, vladinog rasipanja i velikog zaduživanja i da stvara hiljade milijardi novih dugova. On je naglasio da Obama više ne može da okrivljuje bivšeg predsednika Džordža Buša za američke ekonomske nevolje.

Jednostavno rečeno, ovo je sada ekonomija predsedika Obame i američki narod počinje da se pita da li njegova politika funkcioniše.“

Predsednik Obama je rekao da će bez obzira na početne uspehe plana, biti potrebno vreme da se novac za podsticaj iskoristi i da se smanji nezaposlenost.

Ali kao što sam jasno rekao u vreme njegovog usvajanja, Zakon o oporavku nije smišljen da bi se ostvario za četiri meseca. On je smišljen da bi se realizovao tokom dve godine.“

Predsednik Obama se sutra, u nedelju, vraća u Belu kuću, posle jednonedeljnog putovanja u Rusiju, Italiju i Ganu.


XS
SM
MD
LG