Linkovi

Oštro, ali fer ispitivanje sudije Sotomajor


Pretresi u Senatu za potvrdu sudije Sonje Sotomajor, predsednikovog kandidata za člana Vrhovnog suda, počinju u ponedeljak 13 jula. Ukoliko njena nominacija bude potvrdjena, Sonja Sotomajor će postati prvi hispanski sudija u devetočlanom telu i tek druga žena u tekućem sastavu suda, pored Rut Bejder Ginsberg.

Za sledbenike, Sonja Sotomajor je otelotvorenje američkog sna. Ona se sopstvenim snagama od skromnog porekla u siromašnom kvartu Njujorka uzdigla do položaja federalnog sudije. Sada je nominovana za najviši sud u Americi.

"Nastojim da nikada ne zaboravim istinske konsekvence mojih odluka po pojedince, biznise i vladu", kaže Sotomajor.

Predsednik Obama je izjavio da je veliko iskustvo sudije Sotomajor na pravnom planu u kombinaciji sa dodirom sa običnim narodnom i saosećajnošću čine idealnim kandidatom za taj sud.

"Kada se Sonja Sotomajor popne tim mermernim stepenicama kako bi preuzela položaj u najvišem sudu u zemlji, Amerika će time preduzeti još jedan važan korak ka materijalizaciji ideala uklesanih iznad ulaza u Vrhovni sud - Podjednaka pravda u skladu sa zakonom", rekao je predsednik Obama.

Sudija Sotomajor je sada suočena sa pretresom za potvrdu nominacije u senatskom Odboru za pravosudje gde su republikanci obećali oštro, ali fer ispitivanje. Ti pretresi će biti vodeći politički test za predsednika Obamu, kaže dugogodišnji republikanski savetnik Tom Korologos.

"Ulog je veoma visok. Predsednici tu moraju odneti pobedu. Ako ne, to se odražava tokom čitavog mandata na druga pitanja koja se pojavljuju", smatra Korologos.

Godine 1987. neuspela nominacija sudije Roberta Borka uvela je novu eru spornih političkih sukoba oko imenovanja sudija Vrhovnog suda. Sada se liberalni i konzervativni aktivisti pripremaju za suočavanje oko nominacije sudije Sotomajor.

Dag Kendal, predsednik liberalnog Centra za ustavnu ispravnost u Vašingtonu priča, "ona je dobar, solidan sudija koji se brižljivo bavi zakonom i pravilima zasnovanim na zakonu i koja je ono što sudija treba da bude".

Kontroverzni komentari sudije Sotomajor

Konzervativci joj zameraju komentare pre više godina, da bi mudra Latino žena donosila bolje pravne odluke od belog muškarca koji nije imao njeno poreklo i životno iskustvo.

Tom Fiton, predsednik organizacije Pravosudna budnost ne misli da je izbor Sotomajor dobar potez.

"Ona je pogrešna osoba za položaj u Vrhovnom sudu. Suviše je politizovana i ogorčena kad je u pitanju rasa i mora da postoji neki bolji kandidat", kaže Fiton i dodaje da njegova grupa nastoji da okupi konzervativce kako bi osporila nominaciju u punom sastavu Senata.

"Imamo e-mail listu od preko 25 hiljada ljudi, kao i adrese preko 130 hiljada ljudi, što znači prilično veliki megafon. Govorimo našim članovima da kontaktiraju svoje senatore i iznesu svoja gledišta o sudiji Sotomajor", objašnjava Fiton.

Sonja Sotomajor bi trebalo da bude pažljiva u pružanju odgovora na napade republikanaca tokom pretresa, kaže Tom Korologos.

"Pojavili su se izveštaji da je tokom službe u drugom apelacionom sudu umela da pobesni. Ako se to desi na pretresu ona će imati problem", kaže Korologos.

Medjutim, republikanci takodje moraju biti uzdržani kad postavljaju pitanja sudiji Sotomajor, kaže on, i razmotre sledeće izbore - "37 ili 38 posto birača će biti Hispanci i oni su ponosni na ovu nominaciju. To je za njih velika stvar, te ćete stoga, ako glasate protiv nje, biti u opasnosti".

S obzirom da demokrate kontrolišu 60 od 100 mesta u Senatu, mnogi stručnjaci veruju da će nominacija sudije Sotomajor biti potvrdjena na vreme za novi mandat Vrhovnog suda koji počinje u oktobru.

XS
SM
MD
LG