Linkovi

Malen: Kratak rok za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa


Načelnik združenog Generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, admiral Majk Malen, kaže da postoji vrlo kratak vremenski rok za sprečavanje Irana da se domogne nuklearnog oružja i izbegne vojni napad na nuklearne objekte Teherana. Admiral Majk Malen je juče u Vašingtonu izjavio da je dijalog ključan, ali da je vreme na izmaku.

Admiral Malen kaže da ga veoma zabrinjava mogućnost da države sponzori terorističkih grupa, poput Irana, steknu nuklearno oružje. On je rekao da bi to izazvalo "ogromnu nestabilnost“ i da bi moglo da izazove regionalnu trku u naoružavanju. Međutim, Malen je rekao da ga podjednako zabrinjava mogućnost preventivnog vojnog napada na iranske nukelarne objekte, o kakvom navodno razmišlja Izrael. On je rekao da bi takav potez mogao da ima niz nenameravanih i potencijalno smrtonosnih posledica.

Veoma me zabrinjava reagovanje neke zemlje koja bi bila pogodjena i ranjivost zemalja u regionu koje su naši veliki prijatelji, kao i njihovog stanovništva. Šta je sledeće i kako bi se sve to završilo? Da li bi bilo stavljeno pod kontrolu ili bi se proširilo?“ rekao je Malen.

Admiral Malen kaže da je dijalog, poput obnavljanja kontakata, kako je predložio predsednik Obama, dobar način da se spreči da Iran stekne nuklearno oružje i izbegnu napadi na objekte Teherana.

Mnogo toga svakako zavisi od dijaloga i angažmana. Mislim da to moramo da učinimo, ali bez isključivanja mogućnosti drugih opcija, uključujući vojne," rekao je Malen.

Malen nije ništa rekao o tome kada bi Sjedinjene Države mogle da iskoriste vojnu opciju niti šta bi ona mogla da obuhvati. Ali je rekao da nekoliko procena ukazuje da bi Iran kroz jednu do tri godine mogao da razvije nuklearno oružje.

To nam, po meni, ukazuje na kritičnu važnost rešavanja te krize pre no što se Iran domogne nuklearnog naoružanja ili pre nego što neko napadne njihove nukelarne objekte. Mislim da je taj vremenski period veoma kratak,“ rekao je on.

Admiral Malen je o ovoj temi govorio juče u vašingtonskom Centru za strategijske i međunarodne studije, samo nekoliko sati po povratku iz Moskve, gde je u ponedeljak prisustvovao američko-ruskom samitu. On je dodao da su pripreme za samit obuhvatile i diskusije o tome kako bi Sjedinjene Države i Rusija mogle da sarađuju po pitanju Irana. Malen nije izneo detalje, sem što je rekao da su američki funkcioneri apelovali na Rusiju da ne isporučuje Iranu savremene sisteme za vazdušnu odbranu koje Teheran želi, i koji bi, prema admiralu Malenu, izmenili sliku bezbednosti na Bliskom istoku.

Stručnjaci navode da bi čvrst plan za aktiviranje tog sistema izvršio još veći pritisak na Izrael da napadne nukelarne objekte u Iranu, pre nego što bi bolja protivazušna odbrana Irana otežala sprovođenje takvog napada.

XS
SM
MD
LG