Linkovi

Iranska opozicija traži oslobađanje uhapšenih demonstranata


Iranski reformistički lideri Mir Hosein Musavi, Mahdi Karubi i bivši predsednik Mohamed Hatami pozvali su vlasti da oslobode sve privedene tokom nemira, koji su izbili posle predsedničkih izbora prošlog meseca.

Njih trojica su se sastala kasno sinoć, a u zajedničkom saopštenju, objavljenom danas na Musavijevom veb sajtu, zahtevali su da se zaustavi surovi obračun vlasti sa protivnicima režima. Iranska policija privela je više od 1.000 demonstranata, političkih aktivista i novinara tokom demonstracija u Teheranu. Zvaničnici tvrde da je većina privedenih već puštena na slobodu. Pristalice opozicije tvrde da je predsedničke izbore 12. juna pratila izborna prevara, iako je prema zvaničnim rezultatima predsednik Ahmadinedžad ubedljivo pobedio.

U međuvremenu, francuski predsednik Nikola Sarkozi zatražio od Irana da oslobodi Francuskinju, koja je privedena pod sumnjom da se bavila špijunažom. Sarkozi je ove optužbe protiv 23-godišnje studentkinje Klotilde Ris nazvao „čistom fantazijom“. Francuska je saopštila da je Risova prošle nedelje privedena na aerodromu u Teheranu, dok se vraćala kući posle pet meseci studija.

Iranske vlasti su je optužile da je učestvovala u protestima opozicije i da je poslala elektronsku poštu prijatelju, u kojoj su se nalazile informacije o protestima. Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner rekao je da optužbe imaju veze s fotografijama, koje je studentkinja snimila mobilnim telefonom i poslala ih prijatelju putem MMS poruke.

XS
SM
MD
LG