Linkovi

Bombe postavljene pored puta ubile 6 vojnika NATOa u Avganistanu


Zvaničnici u Avganistanu kažu da su bombe postavljene pored puteva na severu i jugu zemlje ubile 6 stranih vojnika i najmanje 2 avganistanska civila. NATO je saopštio da su četiri američka vojnika poginula u eksploziji jedne bombe, nadomak severnog grada Kunduza. Predstavnici lokalnih vlasti rekli su da su Amerikanci obučavali lokalne snage bezbednosti.

U južnom Avganistanu, lokalni funkcioneri su saopštili da je bombaš samoubica aktivirao automobil bombu u blizini kapije regionalne baze NATO-a, ubivši najmanje 2 civila i ranivši 14. Vojni i policijski zvaničnici objavili su da se napadač razneo jutros, nadomak ulaza u kandaharski aerodrom.

U odvojenom incidentu na jugu Avganistana, dva vojnika NATOa stradala su u još jednoj eksploziji bombe postavljene kraj puta.

U međuvremenu, talibanski vebsajt navodi da su talibani zarobili američkog vojnika koji je bio nestao i za koga su američke vlasti ranije smatrale da je možda zarobljen.

Na pomenutom sajtu danas je objavljeno da su pre pet dana talibani, kako je navedeno, ’’uhapsili pijanog američkog vojnika’’. Međutim, ništa nije rečeno o tome gde se on nalazi i šta planiraju sa njim.

Prema saopštenju na pomenutom sajtu, američki vojnik je uhapšen u Malaku, u pokrajini Paktika. Ta tvrdnja nije potkrepljena nikakvim dokazima. Veruje se da je ovo prvi pripadnik američkih oružanih snaga koji je zarobljen u Avganistanu.

Američka vojska je ranije saopštila da je uhvatila razgovore u kojima su pobunjenici govorili o zarobljavanju jednog Amerikanca.

XS
SM
MD
LG