Linkovi

„Amnesti“ optužuje Izrael i Hamas za ratne zločine


Organizacija „Amnesti internešnel“ u najnovijem izveštaju optužuje Izrael da je počinio ratne zločine tokom tronedeljne ofanzive – pre šest meseci – na ekstremiste u Pojasu Gaze. Organizacija istovremeno žestoko optužuje i ekstremističku grupu Hamas – zbog raketnih napada na izraelske civilne ciljeve. I Izrael i Hamas odbacuju optužbe.

Bezobzirno razaranje. Organizacija „Amnesti internešnel“ kaže da je to ono što je Izrael doneo Pojasu Gaze, tokom 22-odnevne operacije protiv ekstremista u decembru i januaru.

U izveštaju ove organizacije se navodi da je i ekstremistička organizacija Hamas počinila ratne zločine – ispaljujući serije raketa domaće izrade na naselja na jugu Izraela. Donatela Rovera, iz „Amnesti internešnela“, kaže da je Izrael vršio nasumične napade na civile:

„Druga aktivnost je razaranje, bezobzirno razaranje velikih delova Pojasa Gaze. Hiljade kuća, radnji, javnih objekata – uništene su u najvećoj meri neopravdano, s obrazloženjem da je to vojna potreba.“

„Amnesti“ takođe navodi da su pripadnici izraelskih snaga tokom napada sprečavali medicinske ekipe da stignu do ranjenjih. Izrael tvrdi da je sve radio u skladu sa međunarodnim zakonima, da bi sprečio ekstremiste da gađaju narod raketama.

„Nismo hteli da vidimo kako civili iz Gaze upadaju u unakrsnu vatru između Izraela i Hamasa. Pokušali smo da sprovodimo hirurški preciznu operaciju koliko je god to ljudski moguće u teškim borbenim situacijama,“ ističe Mark Regev, portparol izraelske vlade.

„Amnesti“ procenjuje da je u Gazi, tokom izraelske ofanzive, poginulo 1400 ljudi, od čega su polovina civili, a tri stotine – deca.

XS
SM
MD
LG