Linkovi

Grčki predsednik želi da Srbija što pre udje u EU


Grčki predsednik Karolos Papuljas danas je u Beogradu istakao da vidi Srbiju kao svog strateškog partnera i zemlju koja treba da bude faktor stabilnosti u regionu, te da je zbog toga od velike važnosti da Srbija što pre postane članica Evropske Unije.

Na početku trodnevne posete Srbiji, grčkog predsednika Karlosa Papuljasa svečano je dočekala najviša srpska delegacija predvođena predsednikom Borisom Tadićom. Posle razgovora dvojice državnika u Palati Srbije, Papuljas je istakao da Grčka stoji iza evropske perspektive Srbije, kao i da se nada da će pitanje ukidanje viza biti uskoro rešeno.

„Preneo sam gospodinu Tadiću stav Grčke da bi Srbija trebalo da postane u najkraćem mogućem roku članica evropske porodice, mesto koje joj sa pravom pripada. Grčka igra i glavno mesto u Evropskoj uniji po pitanju pune liberalizacije viznog režima za građane Srbije. Ohrabrujemo ubrzavanje procedure i verujemo da će to u toku ove godine biti pozitivno rešen”, rekao je Papuljas.

Predsednik Srbije je istakao:

„Srbija želi da ostvari svoj strategijski cilj da postane članica Evropske Unije. Kao što ne odustajemo od Kosova, nećemo odustati ni od našeg članstva“.

Neizbežna tema razgovora bila je Kosovo. Papuljas je ponovio stav Grčke po tom pitanju, rekavši da je njegova zemlja oduvek bila za kompromisno rešenje.

„Stav Grčke je poznat po tom pitanju, a to je da je ona uvek bila za uzajamno prihvatljivo rešenje, bez pobednika i poraženih. Ekonomski standardi i poštovanje manjina su najviši prioritet na Kosovu gde Grčka ima svoje vojnike u sastavu KFOR-a”.

Srpski predsednik se zahvalio Grčkoj na principijelnom stavu njegove zemlje, koja nije priznala nezavisnost Kosova i rekao da zbog toga neke ekstremne političke strukture u Srbiji ne mogu da tvrde da je čitava Evropa protiv srpskih interesa.

"Upravo zbog Grčke, Španije, Rumunije, Slovačke i Kipra možemo da jasno argumentujemo da je Evropa takođe naša kuća i da u EU ima zemalja koje nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

Tadić je još jednom naglasio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da to ne sme biti uslov za priključenje Evropskoj Uniji.

Dvojica predsednika su se takodje složila da je prisustvo grčkih kompanija u srpskoj privredi od ogromnog značaja i obostranog interesa, kao i da je dovršetak koridora 10 bitan ne samo za Srbiju već i za čitavu Evropsku Uniju.

Papuljas se tokom dana sastao i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom sa kojim je razgovarao o saradnji Beograda i Atine. Papuljas i Đilas su obišli i grčke sportiste koji učestvuju na beogradskoj Univerzijadi. Grčki predsednik će se u petak sastati sa premijerom Srbije, Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine, Slavicom Đukić-Dejanović.

XS
SM
MD
LG