Linkovi

U postizbornim nemirima u Iranu poginulo 20, a uhapšeno više od hiljadu ljudi


Šef iranske policije, Ismail Ahmadi-Mogadam, izjavio je da je tokom masovnih protesta zbog spornih predsedničkih izbora ubijeno 20 ljudi dok je više od hiljadu uhapšeno.

Iranska novinska agencija Fars navela je danas izjavu Ahmadi-Mogadama u kojoj je rekao da je većina uhapšenih oslobođena, a da su ostali predati u nadležnost državnim i revolucionarnim sudovima u Teheranu. Grupe za odbranu ljudskih prava smatraju da je broj žrtava u postizbornim nemirima daleko veći.

Takođe danas, iranski Savet čuvara islamske revolucije upozorio je opoziciju da više ne protestuje protiv izbornih rezultata pošto je pobeda predsednika Mahmuda Ahmadinedžada potvrđena.

U međuvremenu, iranske vlasti su danas zabranile izlaženje jednog reformističkog lista, povezanog sa predsedničkim kandidatom na izborima, Mehdijem Karubijem, pošto je Karubi optužio vladu da je ilegalna i obećao da će nastaviti borbu protiv izbornih rezultata.

Šef iranske policije, Ismail Ahmadi-Mogadam, takođe je danas rekao da vlasti tragaju za lekarom Arašom Hedžazijem, koji je izjavio britanskim medijima da je mladu Iranku, Nedu Aga Soltan, koja je poginula tokom demonstracija, ubio jedan pripadnik provladine milicije. Pomenuti lekar je u međuvremenu pobegao u London.

XS
SM
MD
LG