Linkovi

Iran započeo delimično ponovno prebrojavanje glasova


Iranski državni mediji izveštavaju da je u toku delimično ponovno prebrojavanje glasova sa spornih predsedničkih izbora u toj zemlji.

Uticajni Savet čuvara islamske revolucije, koji nadgleda izbore, započeo je danas ponovno prebrojavanje listića iz 10 odsto od ukupnog broja glasačkih kutija, iz čitave zemlje, odabranih po principu slučajnog izbora. Prema zvaničnim rezultatima izbora, održanih 12. juna, velikom većinom glasova pobedio je predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Savet čuvara islamske revolucije danas je saopštio da su se njegovi članovi sastali sa poraženim reformističkim kandidatom, Mirom Hoseinom Musavijem. Iranska državna glasila izvestila su da je predstavnik saveta opisao taj sastanak kao "neefikasan." Musavi odbacuje delimično ponovno prebrojavanje glasova i traži da se izbori ponište.

U međuvremenu, Iran je takođe saopštio da je oslobodio petoro iranskih službenika britanske ambasade u Teheranu, nekoliko dana pošto su uhapšeni zbog navodne umešanosti u postizborne nemire. Predstavnik iranskog Ministarstva inostranih poslova, Hasan Kaškavi, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da je petoro uhapšenih oslobođeno, dok su ostali zadržani radi daljeg ispitivanja. Britanski sekretar za inostrane poslove, Dejvid Milibend, i ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije zatražili su da svi uhapšeni službenici budu oslobođeni. Do sada nije sa sigurnošću utvrđeno da li je uhapšeno ukupno osmoro ili devetoro iranskih službenika britanske ambasade.

XS
SM
MD
LG