Linkovi

Placenta kao bogat izvor matičnih ćelija


Istraživači Dečije bolnice u Ouklandu, u Kaliforniji, prikupili su odbačene posteljice od žena koje su s porodile carskim rezom i koje su pristale da ih ustupe u naučne svrhe. Najpre su iz posteljica vakuum pumpom izvukli krv, koje u tom tkivu ima u velikim količinama, a zatim izdvojili matične ćelije. Presađene u ljudski organizam, te ćelije mogu da se uz pomoć hormona navedu da se razviju u bilo koju vrstu tkiva. Naučnici su tragali za novim izvorima matičnih ćelija, jer one imaju potencijal za lečenje mnogih bolesti, kao što je dijabetes.

Matične ćelije iz posteljice posebno su pogodne za lečenje od srpaste anemije, odnosno talasemije, koja najviše pogađa stanovnike po obodu Sredozemnog mora, jer su već programirane da proizvode nove krvne ćelije.

Viši istraživač Dečije bolnice u Ouklandu, Frans Kajpers, i njegov kolega Vladimir Serikov, kažu da je je istraživanje o matičnim ćelijama iz placente predstavljalo pokušaj dokazivanja potencijala tih ćelija u lečenju bolesti krvi.

"Da, njih ima u placenti i to je dobro. Ali još je važnije to što možemo da ih izdvajamo iz nje u većim količinama i u aktivnom obliku. Takođe smo pokazali da mogu da se presađuju i spoje sa tuđim organizmom. Rezultat toga je da ćemo imati izvor matičnih ćelija za mnogo veći broj pacijenata," kaže Frans Kajpers.

Lekari u Istraživačkom centru Dečije bolnice u Ouklandu ranije su uz pomoć matičnih ćelija izvađenih iz pupčane vrpce novorođenih beba lečili njihovu stariju braću i sestre od nekih bolesti krvi. Ali istraživači kažu da u pupčanim vrpcama nema dovoljno tih ćelija za lečenje obolelih od leukemije i talasemije. S druge strane, kažu oni, ista količina krvi iz placente sadrži pet puta više matičnih ćelija nego jedinica krvi iz pupčane vrpce. Iako presađivanje koštane srži predstavlja alternativu za lečenje od tih bolesti, oboleli često ne mogu da nađu dobrovoljne davaoce sa odgovarajućim tkivom. Druga velika prednost je u tome što matične ćelije iz placente ređe izazivaju reakciju odbacivanja nego presađena koštana srž.

Ali Frens Kajpers kaže da matične ćelije placente imaju i druge prednosti.

"Te ćelije apsolutno nisu kontroverzne kao embrionske matične ćelije, jer niko neće imati bilo kakav problem sa njihovim korišćenjem. Što je još važnije, do danas niko nije izlečen uz pomoć embrionskih matičnih ćelija, dok mi već neko vreme lečimo ljude matičnim ćelijama dobijenim iz pupčane vrpce. To otvara mnogo veće mogućnosti za pacijente kojima je potrebno lečenje," kaže Frens Kajpers.

Uprkos tim mogućnostima, rasprostranjena upotreba matičnih ćelija uzetih iz placente verovatno je nekoliko godina ispred nas. Dečija bolnica u Ouklandu sada prikuplja sredstva kako bi mogla da započne klinička ispitivanja na ljudima.

XS
SM
MD
LG