Linkovi

Bafet: Još nema preokreta u ekonomiji


Nastavljaju se strahovanje da se situacija ne preokreće onoliko brzo koliko mnogi priželjkuju. Nove sumnje je izrazio jedan od najpouzdanijih ekonomskih umova u zemlji - investitor Voren Bafet.

„Sve što vidim u vezi sa ekonomijom jeste to da još nema preokreta“, rekao je Bafet za TV mrežu "Ej Bi Si" (ABC).

Uprkos tome što mnogi ekonomisti vide nekakve znake ekonomskog oporavka, kao što je poboljšanje prodaje i izgradnje kuća i povećanje industrijske proizvodnje, Bafet nije ubeđen.

„Pre otprilike mesec dana sam operisao kataraktu na levom oku, pa sam pomislio da ću sad biti u stanju da vidim zelene izdanke. Ali mi ih ne vidimo“.

Što se tiče bankovne krize, Bafet je prošlog meseca za informativni program iste televizije izjavio da veruje da će poreski obveznici dobiti svoj novac nazad, pa čak i više.

„U stvari, banke prolaze sasvim dobro sa svojim poslovima i postaju pozitivne. Tih 19 banaka će biti sasvim dobro“.

On je delimično bio u pravu, s obzirom da je 10 od 19 banaka potpisalo da vraća dobijene pozajmice. Bafet sada veruje da su se banke vratile na kolosek.

„Finasijski sistem je uistinu bio tamo gde je prošlog septembra i oktobra bila kriza, ali je to sada prevaziđeno, što ima ogromu važnost“, poručio je Bafet.

Ipak, ono što njega najviše brine jeste zaposlenost Amerikanaca. Dokle će nezaposlenost da raste? Na to ne može da odgovori čak ni čudotvorac iz Omahe.

„Bojim se da će nezaposlenost da potraje“, zaključio je Voren Bafet.

XS
SM
MD
LG