Linkovi

Prisustvo policije onemogućava demonstracije u Teheranu


Očevici u Teheranu navode da su pripadnici specijalne policije, opremljeni pendrecima i štitovima, rasterali masu od nekoliko stotina ljudi koji su pokušali da se okupe u blizini zgrade Parlamenta, radi još jednog postizbornog protesta.
Stanovnici u Iranu navode da vlasti drže veliki broj specijalaca na ulicama, posebno posle subotnjeg nasilja izmedju vlasti i demonstranata, u kome je poginulo 10 ljudi.
Iranska Revolucionarna garda je upozorila da će silom ugušivati demonstracije. Gradjani su preko društvenih mreža na internetu prenosili pozive na okupljanje, ali najnoviji pokušaji nisu ni izbliza slični prošlonedeljnim okupljanjima u kojima je učestvovalo stotine hiljada Iranaca.
Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei, ponovo je danas izjavio da zemlja neće popustiti pod pritiskom u vezi sa rezultatima izbora, održanih 12. juna, na kojima je aktuelni predsednik Mahmud Ahmadinedžad proglašen pobednikom.
Posle nasilnog gušenja protesta očevici kažu da su mnogi sledbenici opozicije počeli da pribegavaju noćnom ritualu, penjući se na krovove zgrada u kako bi uzvikivali Alahu Akbar – odnosno Bog je najveći, što je taktika često korišćena tokom iranske islamske revolucije pre trideset godina.

XS
SM
MD
LG