Linkovi

Pobede Đokovića i slavljenika Tipsarevića prvog dana Vimbldona


Najbolji srpski teniser Novak Đoković i njegov saigrač iz Dejvis Kup reprezentacije Janko Tipsarević pobedama su startovali na trećem Grand Slem turniru sezone - Vimbldonu. Tipsarević je bez mnogo problema pobedio Čeha Jana Herniha u tri seta – 6:4, 6:4, 7:6 (4) dok se Đoković namučio protiv Francuza Žilijena Benetoa, ali je uprkos izgubljenom prvom setu trijumfovao – 6:7 (8), 7:6 (1), 6:2, 6:4 posle tri sata i 28 minuta igre.

Đokovića u narednoj rundi čeka Nemac Simon Grojl, dok je u trećoj rundi mogući rival četvrtog tenisera sveta upravo Tipsarević, pred kojim je doduše nešto veći izazov – 28. nosilac Amerikanac Mardi Fiš. Tipsarević, koji je danas proslavio 25. rođendan, dva puta se sastajao sa Fišem, oba puta ove godine. U Indijen Velsu bilo je 2:1 za Tipsarevića, a u Madridu 2:0 za Fiša.

Prvog dana takmičenja favoriti su uglavnom bili sigurni. Novi pokretni krov nad Centralnim terenom All England kluba pobrinuo se za nešto drugačiju panoramu Vimbldona ove godine, ali je ishod prvog meča na njemu bio isti kao i u prethodnih pet. Petostruki šampion i zbog izostanka branioca titule Rafeala Nadala sigurno prvi favorit ove godine, Rože Federer rutinski se plasirao u drugo kolo pobedom nad Lu Jen-hsunom sa Tajvana. Švajcarac je propustio prve četiri brejk lopte, a onda izgubio svoj servis u petom gemu prvog seta. Međutim, uzvratio je odmah u sledećem, a onda osvojio set brejkom za 7:5 i od tada potpuno dominirao – 6:3 i 6:2. Bila je to 41. Pobeda Federera u poslednja 42 meča na prestižnom turniru.

Iznenađenje dana priredio je Italijan Andrea Sepi, koji je na terenu broj tri pobedio Amerikanca Džejmsa Blejka, 17. nosioca i finalistu Kvins kluba pre nedelju dana. Blejk je prokockao brejk viška u trećem setu i vođstvo 5:0 u taj brejku, pa je Sepi trijumfovao – 7:5, 6:4 i 7:6.

Kod teniserki, šampionka iz 2004. Marija Šarapova namučila se protiv Ukrajinke Vikotrije Kutuzove, koja je morala da prođe kvalifikacije do glavnog žreba. Šarapova je dobila poslednja četiri gema prvog seta i na kraju trijumfovala - 7:5, 6:4.

Prošlogodišnja finalistkinja (izgubila od sestre Venus) Serena Vilijams, koja je dva puta u karijeri osvajala Vimbldon, takođe je igrala protiv kvalifikantkinje - Nuese Silve iz Portugala. Uprkos na moment indiferentnoj igri, mlađoj sestri Vilijams bilo je dovoljno 74 minuta za pobedu – 6:1, 7:5.

XS
SM
MD
LG