Linkovi

Rusija spremna da smanji svoj nuklearni arsenal


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je u subotu da je Rusije spremna da smanji svoj nuklearni arsenal, ukoliko Sjedinjene Države budu umanjile zabrinutost Kremlja u vezi sa stacioniranjem predloženog američkog protivraketnog štita u Centralnoj Evropi.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva bila spremna za veće smanjenje broja nuklearnih bojevih glava nego što je predviđeno sporazumom o nuklearnom razoružanju START-1, čije obnavljanje je predmet tekućih pregovora dve zemlje. Predsednik Medvedev je to rekao u subotu, posle sastanka sa premijerom Holandije u Amsterdamu. Ruski predsednik je istakao da njegova zemlja insistira na postizanju sporazuma o smanjenju ruskog i američkog arsenala nuklearnih bojevih glava, koji je efikasan i može da se verifikuje. Takođe je rekao da je Rusija spremna da smanji svoj nuklearni arsenal više nego što je predviđeno sporazumom o strateškom naoružanju potpisanog 1991. godine.

Prema tom sporazumu, Sjedinjene Države i Rusija prihvatile su da do 2012. smanje svoje arsenale na nivo između 1,722 i 2,200 bojevih glava. Važnost sporazuma, inače, ističe u decembru ove godine.

Medvedev je dodao da neće moći da ispuni dogovoreni cilj ukoliko Sjedinjene Države ne budu jasno predočile svoje planove o stacioniranju protivraketnog štita u Evropi. Dodao je da sve zavisi od planiranog američkog antiraketnog sistema odbrane i da se Moskva protivi planovima Vašingtona o uspostavljanju globalnog antibalističkog sistema odbrane. Rekao je takođe da će Rusija prihvatiti smanjenje svog nuklearnog arsenala jedino pod uslovom da Sjedinjene Države uklone zabrinutost Moskve.

Očekuje se da će obnavljanje sporazuma START biti jedna od glavnih tema razgovora tokom prve posete američkog predsednika Baraka Obame, Moskvi idućeg meseca. Novi sporazum o smanjenu nuklearnog naoružanja predstavlja ključni element u nastojanju predsednika Obame da unapredi američko-ruske odnose, koji su naglo pogoršani zbog ruske vojne operacije u delu Gruzije prošlog avgusta.
Iduće nedelje u Ženevi, dve zemlje treba da održe treću rundu razgovora o sporazumu koji će zameniti START 1.


XS
SM
MD
LG