Linkovi

Gejts: SAD preduzele korake da zaštite svoju teritoriju


Posle izveštaja da se Severna Koreja sprema da lansira raketu prema Havajima, američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da su Sjediinjene Države preduzele potrebne korake da bi zaštitile svoju teritoriju.

Japanski dnevnik „Jomiuri“ beleži da se Severna Koreja priprema da početkom jula lansira dugometni balistički projektil prema Havajima.

Isti dnevnik citira izvore japanskog ministarstva odbrane premsa kojima je projektil tipa Taepodong-2, ili njegova savremenija verzija, 30. maja prebačen na poligon za lanisranje Tongčang-ri, na severozapadu zemlje, iz fabrike u blizini Pjongjanga. „Jomiuri“ navodi saopštenje ministarstva da bi projektil mogao biti lansiran izmedju 4. i 8. jula. Medjutim, list takodje navodi kako odbrambeni funkcioneri ne veruju da bi taj projektil mogao da dosegne do Havaja.

Istovremeno, u izveštaju Medjunarodne krizne grupe se upozorava da severnokorejska armija ima izmedju 2500 i 5000 tona hemijskog naoružanja uključujući iperit, sarin i druge smrtonosne agense. Daniel Pinkston, predstavnik te grupe u Seulu, danas je izjavio da je Severna Koreja slabo opremljena u pogledu konvencionalnog naoružanja i da bi mogla da pribegne hemijskom oružju ukoliko bi konflikt sa Južnom Korejom eskalirao.

XS
SM
MD
LG