Linkovi

Stotine hiljada iranskih demonstranata odale poštu žtvama nasilja posle izbora


Stotine hiljada iranskih demonstranata odazvale su se pozivu opozicionog predsedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija - da odaju poštu žrtvama nasilja. To je najnovija etapa rastućeg nezadovoljstva posle izbora, za koje mnogi smatraju da ih je vlast lažirala. Iranski režim, medjutim, nastavlja da se obračunava sa disidentima, dok se protivnici okreću internetu.

Očevici kažu da su aktivisti opozicije zakrčili teheranski Trg imama Homeinija, u sve masovnijim demonstracijama izazvanim proglašavanjem pobede predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Poraženi reformistički kandidat, Mir Hosein Musavi, pozvao je svoje pristalice da se okupe danas obučeni u crno kako bi prikazali žalost za poginulima u postizbornom nasilju. Pripadnici provladinih paravojnih snaga ubili su u ponedeljak u Teheranu najmanje sedmoro demonstranata.

Savet čuvara islamske revolucije, moćnog tela koje između ostalog nadgleda izbore, pozvao je Musavija i još dvojicu poraženih kandidata na razgovor u subotu, o njihovim žalbama. Jedan predstavnik saveta rekao je da je to telo počelo da razmatra ukupno 646 zalbi na nepravilnosti tokom izbora održanih 12. juna.

Inače, govor vrhovnog lidera Alija Hameneija na sutrašnjoj molitvi će biti pomno praćen. On je podržao Ahmadinedžadovu pobedu, ali je potom ustuknuo i odobrio delimično ponovno prebrojavanje glasova. Hamenei je danas prebacio svoj tviter sajt na engleski, dodajući porukama takozvani „hešteg“, kako bi bio dostupniji internet pretraživačima. Medjutim, dok Hamenei tvituje, vlast se okomila na ostale koji šalju poruke putem socijalnih vebsajtova. S obzirom da je stranim novinarima zabranjen rad, snimci postavljeni na veb su primarni izvor informacija za spoljni svet.

XS
SM
MD
LG