Linkovi

Transplantacija matičnih ćelija nudi nove nade u lečenju leukemije 


Istraživači kažu da oboleli od leukemije mogu drastično da poprave svoje izglede da prežive ukoliko im se presade matične ćelije. Štaviše, istraživači kažu da bi upotreba matičnih ćelija mogla da dovede do novih metoda standardnog lečenja.

Dve nedelje Rendal Bernam je mislio da ima grip. Zapravo, bio je to jedan od podtipova smrtonosne leukemije.

„Kada mi je postavljena dijagnoza bio sam toliko bolestan da zapravo nisam u potpunosti ni shvatao šta se dogadja. Posle su mi rekli da me je od fatalnog ishoda delilo svega nekoliko dana,“ kaže Bernam.

Bernamu je postavljena dijagnoza akutne meloidne leukemije… kancera krvi i koštane srži koji se širi tako brzo da ukoliko pacijent ne primi terapiju, obično ima nekoliko meseci života. Hemoterapija se koristi kako bi se kod pacijenta izazvalo povlačenje bolesti.

Drugim rečima, koštana srž i krv su vraćeni na predjašnje normalno stanje,“ kaže doktor Džon Koret, iz Instituta za rak u Bostonu, i dodaje da hemoterapija ne ubije sve ćelije kancera.

Kod nekih pacijenata, rak se vrati posle lečenja. Koret navodi da jednostavan test hromozoma pokazuje da li pacijent ima znatne, osrednje, ili male šanse za povratak akutne leukemije. Za one koji imaju povoljnu prognozu, sama hemoterapija može biti dovoljna. Za pacijente sa slabim izgledima, hemoterapija kombinovana sa transplantacijom doniranih matičnih ćelija obično je standardni tretman.

"Ipak, nema konsenzusa oko toga kako tretirati srednju grupu pacijenata koja ima 50 odsto šanse za oporavak,“ ukazuje doktor Koret:

„Kada su u pitanju oni sa srednjim stepenom rizika čak su i eksperti bili zbunjeni i nisu znali šta da rade.“

Doktor Koret i drugi istraživači analizirali su podatke iz dvadesetak studija. Oni su primetili da su zdrave matične ćelije od odgovarajućeg davaoca pomogle da se poveća broj preživelih pacijenata koji su imali srednji stepen rizika. Rendal Bernam je našao odgovarajuceg davaoca.

„Imam sestru koja mi je savršeno odgovarala kao davalac. Zatim, imam i brata i drugu sestru sa sitnim odstupanjima pa su doktori odlučili da za transplantaciju uzmu sestru koja je savršeno odgovarala. Tako da je ona bila ta koja mi je dala matične ćelije,“ kaže Bernam.

Bernamova bolest je u povlačenju već dve godine pošto je dobio transplantaciju. Doktor Koret kaže da studija može jasno da ukaže na način tretiranja pacijenata sa srednjim stepenom rizika. Postoje rizici koji se povezuju sa procedurom transplantacije. Bernam je oprezan pošto je podložniji infekcijama i drugim nusproizvodima lečenja. Ali, doktor Koret kaže da dobre strane lečenja odnose prevagu nad rizicima. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.


XS
SM
MD
LG