Linkovi

Pakistan ne želi pomoć EU već ekonomsku saradnju


Evropska Unija je objavila plan o dodeljivanju oko 90 miliona dolara pomoći Pakistanu za zbrinjavanje dva miliona izbeglica koji su napustili Dolinu Svat zbog sukoba vlasti i pobunjenika. Zemlje unije su takođe saopštile da će razmotriti mogućnost da se Pakistanu pruži veći pristup evropskom tržištu.

Evropski komesar za spoljnu politiku, Benita Ferero-Valdner izjavila je da će, za uzvrat, Evropska Unija zahtevati od Pakistana da se obračuna sa teroristima i poboljša upravu u zemlji. To je objavljeno tokom održavanja prvog samita Evropske Unije i Pakistana u Briselu na kojem je učestvovao i pakistanski predsednik Asif Ali Zardari.

Češki predsednik Vaclav Klaus, inače predsedavajući EU, rekao je da je Evropa spremna da pomogne Pakistanu na mnogim poljima, uključujući i otvaranjem svog tržišta za pakistansku robu.

Prema rečima predsednika Evropske komisije, Žoze Manuela Baroza, dve strane su razgovarale o budućim pregovorima o sporazumu za slobodnu trgovinu. Predsednik Zardari je poručio da je zainteresovan za trgovinu sa Evropom, ali ne i za više pomoći, jer kako je rekao, ekonomska saradnja će pomoći jačanju demokratije u Pakistanu.

Članice EU su izrazile zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije usled borbi pakistanske vojske i talibanskih pobunjenika.

Predsednik Pakistana je posle sastanka sa ambasadorima NATO-a, rekao da je rat protiv Talibana tek počeo i da za sada ne može da kaže koliko se dobro odvija, naglasivši da za Pakistan "poraz ne postoji kao opcija".

XS
SM
MD
LG