Linkovi

Pristalice iranske opozicije pozvane da sutra održe još jedan masovni protest


U saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, poraženi reformistički kandidat, Mir Hosein Musavi, poziva na sutrašnje mirne demonstracije, sa ciljem da se izvrši pritisak za poništavanje izbornih rezultata, za koje kaže da predstavljaju "sramnu prevaru." On je pozvao pristalice da sutra održe miroljubive proteste ili da se okupe u džamijama kako bi odali poštu poginulima u nasilju posle izbora.

Iranska Revolucionarna garda danas je počela da sprovodi oštre mere prema medijima i upozorila iranske internet sajtove da ne objavljuju materijale koji izazivaju "napetost." Izveštačima i fotoreporterima stranih novinskih organizacija već je zabranjeno da izveštavaju o političkim događajima i demonstracijama.

Sporni izbori, na kojima je velikom većinom pobedio predsednik Mahmud Ahmadinedžad, podstakli su najozbiljnije nemire u Iranu od islamske revolucije 1979. godine. Iranska Pres TV izvestila je danas da je u nasilju do sada poginulo najmanje osmoro ljudi. Ista TV stanica takođe je saopštila da je Ministarstvo za obaveštajne poslove izvestilo parlament o postizbornom nasilju.

Musavijeve pristalice kažu da i za danas planiraju održavanje masovnog skupa. Reformistički pokret tražio je od iranskog Ministarstva unutrašnjih poslova dozvolu za održavanje skupa, ali iranske vlasti za sada zabranjuju takvu vrstu okupljanja.

Uticajni iranski Savet branilaca islamske revolucije saopštio je da će sprovesti ponovno prebrojavanje dela glasačkih listića, pošto su Ahmadinedžadovi protivnici na izborima saopštili da su rezultati bili lažirani.

XS
SM
MD
LG