Linkovi

Lejkersima 15. titula šampiona NBA lige, Kobi Brajant MVP plej-ofa


Košarkaši Los Anđeles Lejkersa osvojili su 15. titulu šampiona NBA lige u istoriji kluba. U petoj utakmici finala plej-ofa, Lejkersi su pobedili domaći Orlando - 99:86 i ukupnim rezultatom 4-1 u seriji došli do trofeja, koji im je izmakao u prošlogodišnjem finalu protiv Bostona.

Godinu dana posle priličnog poniženja koje su doživeli kada su ih Seltiksi pobedili sa 39 poena razlike u poslednjoj šestoj utakmici finalne serije, Lejkersi su se vratili na vrh NBA piramide. Kobi Brajant je osvojio svoj četvrti šampionski prsten, prvi od odlaska Šakila O'Nila, i ujedno dobio svoj prvi trofej najkorisnijeg igrača finala.

"Više ne moram da slušam tu idiotsku kritiku, to je zaista velika stvar. Sama činjenica da smo kao mlad tim morali da prođemo kroz ono što smo prošli pre godinu dana i da postavimo sebi cilj da pokušamo da se vratimo u ovu situaciju, sa stavom da želimo da budemo bolji tim u odbrani, u skoku, i na kraju ispunimo sve to, doživimo ovo, osećam se kao da sanjam. Ne mogu da verujem da sam doživeo ovaj trenutak", rekao je Brajant.

Brajant je sinoćnji meč završio sa 30 poena, nešto slabije od svog proseka u finalu plej-ofa, u kojem je imao neverovatan učinak: 32,4 poena, 7,4 asistencije i 5,6 skokova na pet utakmica. Pa opet, njegovog trenera Fila Džeksona, koji je osvajanjem desete titule u karijeri, postao zvanično najtrofejniji stručnjak u istoriji NBA lige, najviše je impresionairala transformacija igrača, koga je pre nekoliko godina i sam nazvao "sebičnim".

"Naučio je kako da postane lider na način da njegovi saigrači žele da ga slede i mislim da je to izuzetno važno, jer je znao da mora da da nešto da bi dobio zauzvrat. Stoga je postao neko ko nešto daje, umesto da bude lider koji samo traži. To je sjajno za njega i bilo je sjajno biti svedok toga", rekao je Džekson.

Brajant međutim, nije osvojio titulu sam. Peta utakmica verovatno je najbolji primer koliku je pomoć saigrača imao. Lamar Odom je ubacio 17 poena, Trevor Ariza 15, Pau Gasol 14, uz 15 skokova, a Derek Fišer, koji je sa dve ključne trojke doneo Lejkersima pobedu u četvrtom meču, sinoć je završio sa 13 poena. Tokom ključne serije u drugoj četvrtini u kojoj su lejkersi od minus devet došli na plus deset, Brajant je postigao samo dva poena.

Jedna od prvih čestitki za Brajanta stigla je od nekadašnjeg saigrača Šakila O'Nila, koji je poruku poslao preko svoje Twitter stranice, a novi MVP finala plej-ofa, na parketu je titulu proslavio sa svojom suprugom Vanesom i dve ćerke Natalijom i Đijanom.

Slavlje navijača u Los Anđelesu, malo se otelo kontroli. Prema saopštenju tamošnje policije, 18 osoba je uhapšeno, dok je osam pripadnika službe bezbednosti povređeno u neredima u okolini Stejpls Centra, dvorane u kojoj Lejkersi igraju utakmice kao domaćini.

XS
SM
MD
LG