Linkovi

Ubijen učesnik protesta opozicije u Teheranu


Pristalice iranskog predsjedničkog kandidata Mira Hoseina Musavija i danas su protestovale u Teheranu, uprkos zabrani iranskih vlasti. Policija nije intervenisala tokom protesta, ali očevici tvrde da su naoružani pripadnici pro-vladine vjerske milicije pucali na okupljene demonstrante, ubivši najmanje jednu osobu.

Više od 100 hiljadu protivnika aktuelnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada okupilo se u centru Teherana, uprkos zabrani ministarstva unutrašnjih poslova.

"Okupili smo se kako bi rekli ne Ahmadinedžadu. Svi smo u petak veče podržali Mira Hoseina Musavija, ali su oni lažirali izbore”, navodi jedan od demonstranata.

Musavi se pojavio u javnosti prvi put nakon kontroverznih izbora, obrativši se demonstrantima na teheranskom trgu Azadi, gdje je aktuelni predsjednik održao prvi post-izborni govor.

"Naš narod traži poštovanje, svoje glasove i prava”, naglasio je Musavi.

On je izrazio i spremnost da ponovo učestvuje na predsjedničkim izborima. Bezbjednosne snage, koje su bile raspoređene u centru iranske prijestonice, nisu intervenisale tokom protesta. Fotograf agencije Asošijeted pres međutim tvrdi da je pro-vladina milicija pucala na okupljene demonstrante, ubivši najmanje jednu osobu. Očevici navode i da je došlo do sukoba tokom manjeg protesta na teheranskom univerzitetu, i da su policija i pripadnici tvrdokorne milicije uhapsili desetine studenata. Postoje i nepotvrđeni izvještaji u nemirima u ostalim gradovima. Današnje demonstracije uslijedile su nekoliko sati nakon što je iranski vrhovni vođa Ajatola Ali Hameneji naložio da se sprovede istraga povodom tvrdnji Musavija da je bilo lažiranja rezultata izbora. Bivši iranski premijer juče je uputio žalbu Savjetu čuvara iranske revolucije i tražio da se preispitaju rezultati izbora. Iranski predsjednik međutim odbacuje tvrdnje opozicije, naglašavajući da su izbori bili pošteni.

“Mi smatramo da te žalbe nemaju pravnu osnovu i vrijednost. Ovakva okupljanja su ista kao za fudbalsku utakmicu."


Međunarodna zajednica u međuvremenu pažljivo prati razvoj situacije u Iranu. Sjedinjene Države su saopštile da su veoma zabrinute zbog izvještaja o post-izbornom nasilju u Iranu i nepravilnostima na predsjedničkim izborima. Portparol Stejt departmenta Ijan Keli je rekao da Vašington budno prati situaciju u toj zemlji, naglašavajući međutim da je Obamina administracija i dalje riješena da uspostavi dijalog sa Iranom u pogledu ključnih pitanja kao što su nuklearni program te zemlje i njena navodna podrška terorizmu. Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Na izborima bi trebalo da bude iskazana volja naroda i ispoštovana na najtransparentniji, najpošteniji i najobjektivniji način. To je moj stav za sada, ali ću pažljivo pratiti razvoj situacije."

Šefovi diplomatija EU su zatražili od Irana da sprovede istragu o sprovođenju predsjedničkih izbora i izrazili žaljenje zbog upotrebe sile protiv mirnih demonstranata.

XS
SM
MD
LG