Linkovi

EU dala zeleno svetlo za ukidanje viza 


Šefovi diplomatije zemalja EU danas su Luksemburgu dali odobrenje za ukidanje viza do kraja godine za zemlje zapadnog Balkana koje ispune nužne uslove.

Potpredsednik Vlade Srbiije Božidar Đelić je na marginama zasedanja ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu izjavio da su u pitanju Srbija, Crna Gora i Makedonija, kako su to nedavno rekli i evropski komesari Oli Ren i Žak Baro. Đelić je rekao da do kraja godine Srbija mora u potpunosti da sprovede sve preostale tehničke i druge uslove da bi se na jesen omogućilo i usvajanje konačne odluke o ukidanju šengenskih viza za državljane Srbije.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da će Evropska komisija nastojati da pre letnje pauze predstavi predlog o ukidanju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.
Ren je, na konferenciji za novinare, pozdravio poziv šefova diplomatija EU da Evropska komisija što pre predstavi formalni predlog o ukidanju viznog režima, što će, kako je rekao, u najboljem slučaju biti okončano do kraja godine za one zemlje koje do tada ispune neophodne uslove. On je ukazao da je EK već dugo posvećena tome da građani zemalja zapadnog Balkana slobodno putuju u zemlje EU.

Božidar Đelić izjavio je i da će šefovi država ili vlada Evropske unije u četvrtak i petak u Briselu razmotriti mogućnost da stupi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom. Đelić tvrdi da je to dogovoreno na današnjem sastanku šefova diplomatija, posle razmene mišljenja s glavnim tužiocem Haškog suda, Seržom Bramercom.

XS
SM
MD
LG