Linkovi

Svetska banka predviđa veće smanjenje svetske privrede


U danas objavljenom izveštaju Svetske banke kaže se da će svetska privreda ove godine zabeležiti lošije rezultate nego što se ranije mislilo, dok jedan drugi izveštaj navodi da će 2010. godina biti bolja nego što se očekivalo. Svetska banka kaže da će se svetska privreda ove godine smanjiti za gotovo 3 procenta, što je znatno više od ranijih prognoza.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond je poboljšao svoju prognozu za narednu godinu. Jedan neimenovani izvor rekao je da MMF predviđa da će svetska privreda iduće godine porasti za 2,4 procenta.

Ovde u Americi, ima znakova da se najveća svetska privreda približava izlasku iz recesije, ali ne bez bola za mnoge Amerikance. Američki Sekretarijat za trgovinu saopštio je da je u maju maloprodaja porasla, prvi put u poslednja tri meseca. Stručnjaci pomno prate promet robe u prodavnicama jer na to otpada dve trećine američke ekonomske aktivnosti. Sekretarijat za rad takođe je saopštio da je broj nezaposlenih opao za 25 hiljada. Ali Centralna banka saopštava da je ukupna vrednost američkih domaćinstava u prvom tromesečju opala za hiljadu i 300 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG