Linkovi

Crnogorski parlament izabrao novu vladu


Skupština Crne Gore podržala je danas predlog za sastav nove Vlade i program koji je juče predstavio mandatar Milo Đukanović. Ponovnim izborom za premijera, počeo je šesti mandat Mila Đukanovića na mjestu predsjednika crnogorske Vlade.

Đukanović je, predstavljajući program svog kabineta, rekao da će najvažniji zadatak nove Vlade biti nastavak evropskih i evroatlanskih integracija i amortizovanje posljedica globalne ekonomske krize. On je kazao da će nova izvršna vlast biti vlada kontinuiteta i poručio da će nastaviti sa reformama i efikasnije raditi na usvajanju i kvalitetnijoj primjeni evropskih standarda.

Opozicija je kritikovala Đukanovićev program, ocjenjujući da nova Vlada mora da obezbijedi racionalnije funkcionisanje države i stvori moćniju ekonomiju. Predsjednik SNP Srđan Milić smatra da Đukanovićev program, ipak, donosi nešto novo:

‘’Upoređivao sam prošli ekspoze i ovaj jučerašnji. Priznajem da ima vrlo malo konkretnih stvari. U prošlom ekspozeu, koji je bio rezultat situacije u kojoj je gospodin Đukanović došao na vlast nakon vlade Željka Šturanovića, on je sam priznao da dolazi u najpovoljnijim ekonomskim uslovima koje je do tada imala Crna Gora. Danas, očigledno je da gospodin Đukanović, kao jedan ozbiljan i oprezan političar, koji je mnogo toga prošao, ne smije da jasno definiše niti jednu stvar koja je vezana za budućnost Crne Gore. Zapravo, ipak je definisao jednu stvar, a to su aspiracije Crne Gore, odnosno buduće vlade, za članstvo u NATO’’.

Milić tvrdi da je priča o NATO-u podmetanje kukavičjeg jajeta jer se dilema za i protiv NATO-a želi iskoristiti u dnevno-političke svrhe.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić uvjeren je da je program napisan na brzinu, ali da treba imati razumijevanja, jer je to ko zna koji po redu Đukanovićev program.

‘’Ova Vlada je Vlada kontinuiteta. Ništa se tu novo ne može očekivati u odnosu na prethodnu Vladu. Samo što će ova Vlada, koja nije pokazala baš neku veliku sposobnost u prošlom mandatu, danas da se suoči sa mnogo većom ekonomskom krizom nego što se suočila prošla Vlada. Ja vjerujem da ćemo već na jesen, kada se novi-stari ministri uhodaju na svojim pozicijama, imati velike socijalne nemire i tešku ekonomsku situaciju’’.

Potpredsjednik PzP Branko Radulović smatra da je premijerov program spoj dekadentne ideologije i frazeologije, a da su ciljevi uopšteni:

’Gospodin Đukanović i ova Vlada, nalaze se između dva graničnika: jedan je pogrešna ideologija, njegove hipoteke, njegovi pogrešni ugovori, njegovo krajnje problematično okruženje. Drugi graničnik je ono što znači optimalna rješenja kako i na koji način će Crna Gora biti slobodna i prosperitetna, ekonomski i socijalno sigurna, evropski integrisana država’’.

XS
SM
MD
LG