Linkovi

Tarpon - jedna od najvećih priča okeanskih ribolovaca


Profesor Univerziteta u Majamiju, Džeri Oult, 10 godina svog života posvetio je studiranju jedne vrste krupnih riba, koja ima gotovo kultni status širom sveta. Riba zvana tarpon svake godine donosi milijarde dolara industriji ribarskog turizma.

Profesor okeanologije iz Majamija, Džeri Oult i njegov tim od pet sati ujutro love tarpone, nedaleko od obala južne Floride. Tarpon je san za okeanske ribolovce - velika, snažna, sposobna da skoči tri i po metra visoko. Draž tog sporta krije se u činjenici da je to snažna riba koja se ne predaje bez borbe. Posle 30-minutnog hrvanja tim je najzad uspeo da je dovuče do broda.

Ali tim nije ovde samo zbog sporta već zbog proučavanja riba. Ulovljeni primerak dugačak je metar i 60, obima 62 santimetra i težak 60 kilograma. Stručnjaci uzimaju uzorak DNK i pričvršćuju satelitski uređaj.

Profesor Oult kaže da će uređaj narednih meseci beležiti lokaciju, dubinu, salinitet i temperaturu vode u kojoj se riba kreće.

"Uređaj će se odvojiti od ribe, isplivati, uspostaviti kontakt sa satelitskom mrežom Argos i poslati podatke, posle čega će i-mejl sa njima stići do mene," kaže profesor Oult.

Ribe vrste tarpon veoma su slabo istražene. Ali kako je njihov broj poslednjih godina počeo da opada, potražnja za informacijama sve je veća. Pošto bi nestanak te vrste ribe značio gubitak na milijarde dolara, profesor Oult našao je nekoliko organizacija spremnih da finansiraju istraživanje.

"Ribarske firme na Floridi imaju od njih prihod od oko milijardu dolara godišnje, dok država procenjuje da ribolovački turizam donosi oko 10 milijardi. Ta industrija na Floridi sada je vrednija od industrije citronskog voća," kaže profesor Oult.

Grupa sportskih ribolovaca u jednom lokalnom restoranu već decenijama dolazi radi lova na tarpone. Njihovom vodiču, Anaju Braketu, ovo je 42. godina.

"Lovio sam ribe širom sveta, ali lov na tarpone je najspektakularniji i krajnje uzbudljiv," kaže on.

Profesor Oult kaže da su najpopularnija mesta za lov na tarpone senovite dubine ispod mostova. On ih tu prebrojava i premerava. Kako kaže: mnogi činioci ugrožavaju tarpone, uključujući lov na račiće koji su njihovo najomiljenije jelo.

Oult kaže da se danas lovi gotovo 250 hiljada tona sitnih račića godišnje, dok zagađivanje vode i ugrožavanje staništa takođe doprinose nestajanju tarpona. Ta vrsta ribe prevaljuje ogromna rastojanja kako bi pronašla vodu idealne temperature od 26 stepeni Celzijusa. Od Floride ona putuje gotovo 2 hiljade kilometara na sever ili pak na jug, u Meksički zaliv ili do obala Centralne i Južne Amerike.

"Na žalost, čim pređe američku granicu biva ulovljena i pojedena, pa su te ribe, koje žive i 80 godina, veoma osetljive na svim nivoima eksploatacije," kaže profesor Oult.

Istraživač u Nacionalnoj pomorskoj ribolovnoj službi, Margaret Miler, kaže da otopljavanje mora ugrožava mnoge ribe, pa i tarpone.

"To će verovatno poremetiti signale koje životinje koriste za okupljanje radi migracije, što će pogoditi i veliki broj drugih vrsta životinja," kaže Margaret Miler.

Posle deceniju dugog posmatranja tarpona, Džeri Oult kaže kako je tek sada počeo da upoznaje ove ribe koje su nadživele izumiranje dinosaura, ali kojima sada prete ljudske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG