Linkovi

Reakcije na Obamin govor većinom pozitivne


Veliki deo medjunarodnih reakcija na apel predsednika Obame za novi početak u odnosima muslimanskog sveta i Amerike je oprezno pozitivan - čak i medju nekim tradicionalnim rivalima Amerike poput Palestinske ekstremističke grupe Hamas.

Verski lideri u Al Azaru, drevnom islamskom univerzitetu koji je bio kosponzor predsednikovog govora, njegove komentare su pozdravili kao znak obećanja nove ere u odnosima, kojim se, poploccava put za stvarni dijalog medju civilizacijama, a ne konflikt. Neki na Bliskom istoku pozdravljaju, kako kazzu, Obaminu iskrenu retoriku o izralesko-palestinskom konfliktu. Predstavnik palestisnkog predsednika Mahmuda Abasa je govor nazvao važnim korakom i dobrim početkom ka novoj američkoj politici na Bliskom istoku. Predstavnik Hamasa Favzi Barum je rekao da ovaj govor predstavlja opipljivu promenu u odnosu na pristup prethodne administracije.

Izraelska vlada je izdala saopštenje u kojem se navodi da Izrael deli nadu predsednika Obame da američka nastojanja nagoveštavaju početak nove ere koja će dovesti do okončanja konflikta. Medjutim, izraelski doseljenici na Zapadnoj obali, čiju je izgradnju naselja američki predsednik kritikovao u svom govoru, nazvali su Baraka Obamu naivnim i van dodira sa realnošću. Izraelska vlada nije se osvrnula na pitanje izgradnje naselja. Novinske agencije navele su i funkcionere i analitičare iz Irana da ovaj govor predstavlja novi ton za Sjedinjene Države. Predstavnik Ujedinjenih nacija je rekao da je generalni sekretar Ban Ki Mun vrlo ohrabren i da veruje da je govor u Kairu ključan korak u premočćavanju razlika.

Velika većina komentara na Fejsbuku Bele kuće bila je pozitivna,a autori tekstova iz zemalja širom sveta koristili su reči kao "neverovatan, izuzetan i briljantan". Jedan čovek koji kaže da je musliman iz Maroka navodi kako smatra Obamin govor velikim i punim nade ali dodaje da će sačekati da vidi i akcije.

XS
SM
MD
LG