Linkovi

Većina Arapa očekuje pozitivne promene od Obame


Dok se predsednik Barak Obama priprema za svoje obraćanje muslimanima širom sveta, često se postavlja pitanja o raspoloženju javnosti arapskih zemalja prema američkom predsedniku i Sjedinjenim Državama uopšte. Prema novom zajedničkom istraživanju Univerziteta Merilend i firme „Zogbi internešnel", obavljenom u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izbor predsednika Obame ulio je nadu u pogledu politike Sjedinjenih Država prema Bliskom Istoku. Istraživanje, medjutim, ujedno, pokazuje da većina Arapa i dalje ima nepovoljno mišljenje o Sjedinjenim Državama.

Odnos arapskog sveta prema Sjedinjenim Državama je i dalje negativan, zaključak je najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja koje su sproveli Univerzitet države Merilend i firma „Zogbi internešnel“. Oko 77 odsto ispitanika smatra da su, posle Izraela, Sjedinjene Država najveća pretnja u svetu. Ipak, taj procenat je manji u poređenju sa 2008. Takođe, oko 45 odsto ispitanika ima povoljno mišljenje o predsedniku Obami. Profesor na Univerzitetu države Merilend, Šibli Telhami naručio je pomenuto istraživanje.

„On im se dopada, otvoreni su prema njemu, puni su nade, većina izražava nadu u promenu američke spoljne politike otkako je izabran za predsednika, ali to još uvek ne utiče suštinski na njihov odnos prema američkoj spoljnoj politici,“ kaže Telhami.

U istraživanju koje sprovedeno tokom aprila i maja ove godine, učestvovalo je 4,000 ljudi.
Ogromna većina ispitanika smatra da je arapsko-izraelski konflikt ključan problem, dok 41 odsto ispitanika kažu da bi promenili mišljenje o Americi ukoliko bi Vašington izdejstvovao rešenje. 51 odsto ispitanika kaže da bi imalo povoljno mišljenje o Sjedinjenim Država ukoliko bi američke trupe bile povučene iz Iraka do 2011. Profesor Telhami ističe da Arapi mnogo više cene akciju od reči.

„Sudiće na kraju prema akciji. Mislim da je sam predsednik u svom prvom intervjuu al-Arabiji rekao: 'znam da nećete suditi o meni na osnovu onog što govorim, već na osnovu onog što preduzimam; i mislim da administracija to razume',“ kaže Telhami.

Jedno od pitanja u pomenutom istraživanju je bilo koje televizijske stanice najviše gleda arapska javnost. Na prvom mestu je Al Džazira, koju finansira vlada Katara, dok je Al-Hura koju finansira američka vlada pri dnu spiska.

Medjutim, portparolka Borda za emitovanje programa, agencije koja finansira al-Huru, Letiša King, ukazuje da prema podacima te agencije al-Huru posmatra 27 miliona gledalaca na Bliskom istoku nedeljno.

„Zogbi internešnel“ je u istih pet arapskih zemalja sproveo odvojenu anketu javnog mnjena o prvih 100 dana predsednika Obame. U četiri zemlje - Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku i Libanu – većina ispitanika kaže da je izbor predsednika Obame popravio njihovo mišljenje o Sjedinjenim Državama. Predsednik Buš je, naprotiv, bio nepopularan u arapskom svetu zbog invazije Iraka i rasprostranjenog uverenja da je njegova administracija povela rat protiv Islama.

Džejms Zogbi je predsednik Arapsko-američkog instituta i visoki analitičar „Zogbi internešnela“, na čijem je čelu njegov brat Džon Zogbi. Podaci iz istraživanja pokazuju da bi nastojanja predsednika Obame da povuče američke trupe iz Iraka i izgradi bolje odnose sa muslimanskim svetom, verovatno poboljšala američko-arapske veze.

„Smatram da je predsednik Obama to već započeo. Preostaje još posla, ali zabrana torture, i preusmeravanje politike, bar u pogledu retorike, već je pomoglo. To je već bilo prisutno u govoru koji je održao u Turskoj, a videćemo šta će uraditi u Kairu,“ kaže Zogbi.

Prema podacima iz ankete, nepovoljno mišljenje o Sjedinjenim Državama ne zasniva se na veri ili vrednostima, već na američkoj politici prema Bliskom Istoku, kaže Zogbi. On dodaje da Arapi očekuju od predsednika Obame da u predstojećem obraćanju muslimanskom sveta govori o kritičnim pitanjima, poput arapsko-izraelskog sukoba.

XS
SM
MD
LG