Linkovi

Stajnberg: SAD nastoje da uvere lidere Severne Koreje da su na pogrešnom putu


Zamenik američkog državnog sekretara, Džejms Stajnberg, rekao je da Vašington, u saradnji sa svojim saveznicima, pokušava da pomogne liderima Severne Koreje da shvate da se zbog nuklearnog testiranja, niza raketnih proba i priprema za lansiranje rakete dugog dometa, nalaze na pogrešnom putu.

Stajnberg, koji je sa grupom visokih američkih izaslanika ove nedelje u poseti Tokiju, Seulu i Pekingu zbog tenzija nastalih usled nuklearnih testova Severne Koreje, kaže da se sa zvaničnicima Južne Koreje složio da je neophodno ukazati Severnoj Koreji na greške koje pravi i pomoći joj da promeni trenutni politički kurs. On je dodao da su i Vašington i Seul voljni da, ukoliko Severna Koreja promeni politiku, pomognu njenim liderima da se vrate pregovorima za prekid programa za nuklearno naoružanje. Ukoliko Severna Koreja na to ne pristane, Stajnberg kaže da su u razmatranju brojne opcije za kažnjavanje Pjongjanga zbog nuklearnih testova, i objašnjava da bi to moglo da znači uvođenje finansijskih sankcija, iako još uvek nisu donete konkretne odluke u vezi sa tim.

U nekim izveštajima se navodi da se Severna Koreja priprema za probno lansiranje dodatnih raketa srednjeg dometa, kao i jedne dugog dometa koja bi eventualno mogla da dosegne do Sjedinjenih Država. Pozivajući se na neimenovanog državnog funkcionera, južnokorejski dnevni list navodi da se veruje da je Pjongjang već počeo sa sklapanjem interkontinentalne rakete.

XS
SM
MD
LG