Linkovi

Komentatori o predstojećem Obaminom obraćanju muslimanskom svetu


Predsednik Barak Obama se priprema da, tokom ovonedeljne posete Egiptu, održi dugo očekivani govor muslimanima širom sveta.

Bivši američki diplomata Edvard Gnem vrlo dobro poznaje predsednikovu publiku jer je više godina služio na Bliskom istoku, a bio je i američki ambasador u Kuvajtu i Jordanu.

„Predsednikov odlazak u region znači da on ne želi da im se obrati sa neke govornice u Vašingtonu ili Evropi. On dolazi kod njih. Govoriće iz Kaira, koji se vekovima smatra za prestonicu, odnosno kulturni, obrazovni i verski centar muslimanskog sveta, „ kaže Gnem.

Cilj Obaminog govora je jednostavan: promena tona u odnosima i ublažavanje godina frustracija i nepoverenja pojačanih ratom u Iraku i zastojem u Blisko istočnom mirovnom procesu.

Direktor Arapsko američkog instituta u Vašingtonu, Džejms Zogbi, kaže da oseća promene u stavu arapskog sveta prema Americi od kako je predsednik Obama u Beloj kući.

„Smer je pozitivan i mogao bi da nastavi da bude pozitivan. Ali on mora da učini nešto konkretno,“ kaže on.

Zogbi kaže da Arapi očekuju da će predsednik govoriti o pitanjima od kritične važnosti, počevši od arapsko-izraelskog konflikta.

„Ne smatram da je ovo samo puki govor muslimanskom svetu. Mislim da je ovo obraćanje arapskom svetu. Mislim da će zato biti održan u Kairu. Nadam se da će predsednik Obama iskoristiti prednost koju mu pruža ova prilika. Svet će budno pratiti svaku reč koju bude rekao,“ smatra Zogbi.

Američki predsednik se nedavno sastao sa ključnim arapskim i izraelskim liderima, ali njegovi saradnici upozoravaju da u ovom govoru ne bi trebalo očekivati neke velike predloge.

Direktor vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku, Robert Satlof, kaže da je predsednikov neposredni cilj da pokaže interesovanje za goruća pitanja i želju da se angažuje.

„Ako nastavi ovom stazom, koja zahteva zrele diskusije o teškim pitanjima – kako onima o kojima postoji slaganje tako i onima o kojima vlada neslaganje - moj je osećaj da će većina Arapa i muslimana – iako ekstremisti nikada neće biti deo tog razgovora – većina Arapa i muslimana će želeti da bude angažovana u politici sa Vašingtonom, „ kaže Satlof.

Edvard Gnem, pak, ukazuje da će, u jednom trenutku, reči morati da budu pretočene u dela. On se pozvao na sopstvene nezvanične kontakte na Bliskom istoku:

„Oni uživaju da mi kažu - a nedavno sam putovao u taj region, kažu „Reči su lepe...dopadaju nam se . Ali želimo da vidimo akciju,“ kaže Gnem.

Medjutim, dok se predsednik priprema da predsedničkim avionom krene na put, reči će biti od vrhunske važnosti, dok bude nastojao da ublaži retoriku i uvede novu eru u odnosima izmedju Sjedinjenih Država i muslimana širom sveta.

XS
SM
MD
LG