Linkovi

SAD: Negativna stopa rasta od 5,7 odsto bolja od očekivane


Američka vlada saopštila je da je ekonomija u prvom kvartalu ove godine zabeležila negativnu stopu rasta od 5,7 odsto. U izveštaju se takodje navodi da je stopa nešto niža u poredjenju sa poslednjim kvartalom prošle godine i niža od predvidjene. To je u skladu sa procenama mnogih stručnjaka da je najgori period recesije prošao. Jučerašnji izveštaji o broju izgubljenih radnih mesta i situaciji u proizvodnom sektoru takodje potvrdjuju takav zaključak mada ekonomski pokazatelji i dalje prikazuju mešovitu sliku ekonomije.

Ove nedelje je 13 hiljada ljudi manje podnelo zahtev za nadoknandu za nezaposlenost u odnosu na prošlu nedelju. Mada taj broj sugeriše da se usporava tempo gubitka radnih mesta, ukupni broj zahteva za nadoknadu za nezaposlene, koji sada iznosi 6 miliona i osam stotina hiljada ukazuje da je Amerikancima potrebno više vremena da nadju novi posao. Pa ipak, predsednik Obama smatra da ti ekonomski indikatori ukazuju da se recesija ublažava.

„Imamo još puno posla pred sobom, mada kad pogledate danas ekonomiju, mislim da se može reći da smo se pomerili od ivice ambisa, daranije,“ rekao je Obama.

Analitičari navode da je poboljšanje ekonomske situacije takodje doprinelo porastu proizvodnje u nekim granama industrije. Narudžbe za takozvanu trajnu robu, poput bele tehnike i nameštaja porasle su za gotovo dva odsto u aprilu. Prodaja novih kuća je takodje u porastu. Konsultant za prodaju nekretnina, Tomas Loler, smatra da su tom doprinele niske cene i kamatne stope.

„Posle oko šest ili sedam godina kada kuća nisu bile dostupne najvećem broju ljudi, bez riskantnih zajmova, situacija se sada izmenila,“ kaže Loler.

Medjutim, stručnjaci navode da kriza na tržištu nekretnina ni izbliza nije okončana. Novi izveštaj ukazuje da je broj vlasnika kuća koji ne plaćaju mesečne rate za hipoteke dostigao novi rekord prošlog meseca. I, mada poverenje potrošača raste, neki prodavci kažu da kupci još uvek nisu voljni da troše novac na robu i usluge koji nisu neophodni, poput nameštaja, nakita i automobila.

XS
SM
MD
LG