Linkovi

Burmanske vlasti odbacuju svedoke odbrane na sudjenju Aung San Su Ći


Stranka burmanske prodemokratske liderke Aung San Su Ći saopštila je da je sud odbacio sve svedoke odbrane osim jednog, na sudjenju na kojoj bi mogla da joj bude izrečena kazna od pet godina zatvora zbog navodnog kršenja odredbi kućnog pritvora.

Predstavnik Nacionalne lige za demokratiju je danas saopštio da je sud odbacio tri druga svedoka koji pripadaju opozicionoj stranki. Pravnom stručnjaku Ćiu Vinu, jednom od advokata Aung San Su Ći , biće dopušteno da svedoči kao jedini svedok odbrane na sudjenju, koje će, prema očekivanjima, biti okončano do kraja ove nedelje.

Aung San Su Ći je optužena za kršenje odredbi kućnog pritvora zbog toga što je pružila utočište jednom Amerikancu koji je preplivao jezero do njene kuće u ranim jutarnjim časovima 4. maja.
Prema saopštenju njene stranke, Aung San Su Ći je juče svedočila da se do incidenta, koji je doveo do tekućih optužbi, došlo do zbog kršenja bezbednosnih odredbi, mada nijedan bezbednosni funkcioner nije pozvan na odgovornost. U medjuvremenu, Britanski premijer Gordon Braun se pridružio novoj kampanji za puštanje na slobodu Aung San Su Ći. U današnjem saopštenju, Braun je rekao da svet nije reagovao na kako se izrazio „nepravdu koja se ne može tolerisati". Medjutim, on je ukazao da jačaju medjunarodni apeli za puštanje na slobodu Aung San Su Ći.

U medjuvremenu, aktivisti za ljudska prava započeli su novu kampanju na internetu. Organizacije za poštovanje ljudskih prava i slavne ličnosti iz celog sveta ostavljaju video i druge poruke na veb stranici u kojima se navodi da žele da 64. rodjendan dobitnice Nobelove nagrade, 19. juna, bude poslednji dan njenog kućnog pritvora. Aung San Su Ći je provela 13 od poslednjih 19 godina u pritvoru, pretežno u njenom domu na jezeru u glavnom gradu Rangunu.

XS
SM
MD
LG