Linkovi

Obama traži brzu potvrdu sudije Sotomajor, Republikanci najavljuju oštru borbu


Predsjednik Barak Obama zatražio je od Senata da brzo potvrdi njegovog kandidata za Vrhovni sud, sudiju federalnog apelacionog suda Sonju Sotomajor. Njena nominacija je međutim već predmet oštre stranačke debate. Republikanci navode da Sotomajor mora da objasni izjavu, datu 2005, da se politika stvara u apelacionom sudu, ističući da sudije treba da sude na osnovu zakona, a ne ličnih i političkih uvjerenja. Demokrate su međutim odmah stale u odbranu Obaminog kandidata za sudiju Vrthovnog suda, podsjećajući da je Sotomajor kazala da ne podržava stvaranje zakona u sudovima.

Predsjednik Obama želi brzu potvrdu svog kandidata za sudiju Vrhovnog suda.

“Životni put Sonje Sotomajor dokazuje da je sve moguće. Znam da će Heri Rid i ostali u Senatu osigurati da njena nominacija za budućeg sudiju Vrhnovnog suda bude potvrđena,” istakao je

Protivnici se međutim već spremaju za borbu.

“Ona već donosi odluke na osnovu ekstremno radikalnog, ljevičarskog stave,” poručuje konzervativni radio voditelj, Raš Limbo.

Konzervativci smatraju da je Sotomajor liberalni aktivista i da koristi sudove kako bi nametnula svoj lični stav. Kao dokaz navode njenu raniju izjavu koja već kruži Jutjubom.

“Politika u oblasti sudstva stvara se u apelacionom sudu. Znam da se ovo snima i ne bih to trebala da kažem zato što mi ne pravimo zakone. Znam to,” rekla je Sotomajor.

Republikanci su i ranije bili protiv Sonje Sotomajor. Kada ju je predsjednik Klinton izabrao na sadašnji položaj, 29 Republikanaca glasalo je protiv, među njima i aktuelni lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel i dugogodišnji član odbora za pravosudje Džef Sešns. Republikanci u Senatu međutim priznaju da će biti izuzetno teško spriječiti potvrdu Obaminog kandidata.

“Nikada ne znate kakav će biti rezultat tih pretresa o potvrđivanju nominacije. Obama je međutim popularan među demokratskom većinom u Senatu, tako da je ona u odličnom položaju,” rekao je Sešns.

Predsjednik Obama želi da Senat potvrdi nominaciju Sonje Sotomajor prije pauze u Avgustu. Republikanska stranka međutim nagovještava da to možda neće biti slučaj.

“Trebaće nam određeno vrijeme da razmotrimo njene stavove, govore i druge izvještaje, kako bismo utvrdili njene kvalifikacije. To nije samo pitanje pravnih kvalifikacija, već i sudske filozofije i temperamenta,” kaže Džon Kornin, rešublikanski senator iz Teksasa.

Potvrda nominacije sudije Sotomajor na kraju možda neće ni biti sporna, s obzirom na da demokrate imaju dovoljno glasova, dok Republikanci ističu da vjerovatno neće pokušati da opstruiraju proces potvrđivanja.

XS
SM
MD
LG