Linkovi

Analitičar: Pjongjang je želeo da svojom probom provocira reakciju


Od nuklearne probe izvršene u ponedeljak, Severna Koreja je istupila sa nizom oštrih izjava, saopštavajući čak da više ne smatra obavezujućim primirje iz 1953. godine, kojim je okončan Korejski rat.

Po oceni stručnjaka, ta oštra retorika nije ništa neobično za Pjongjang. Kim Te-vu je potpredsednik Korejskog instituta za vojnu analizu, sa sedištem u Seulu, u Južnoj Koreji.

“Ovo je uobičajen način obraćanja za Severnu Koreju. Već smo se navikli na tu praksu,” kaže Kim.

Međutim, Kim dodaje da je Severna Koreja izgleda ipak želela da svojom nuklearnom probom provocira reagovanje Južne Koreje i drugih zemalja.

Zbog oštre polarizacije između komunističke Severne Koreje i demokratske Južne Koreje, korejsko poluostrvo ima dugu istoriju upotrebe vojnih snaga kao sredstva političkog pritiska. Po Kimovim rečima, Severna Koreja održava jednu od najvećih armija na svetu, sa više od milion aktivnih pripadnika.

“U poređenju sa ukupnim brojem stanovnika Severne Koreje, nešto više od 20 miliona ljudi, Severna Koreja ima više od sedam miliona aktivnih i rezervnih vojnika. Zbog toga Sevenu Koreju zovu “zemlja kasarni,” kaže Kim.

Južno od demilitarizovane zone koja preseca poluostrvo, Južna Koreja, sa oko 48 miliona stanovnika, ima 670 hiljada aktivnih pripadnika odbrambenih snaga i dva ipo miliona rezervista. Pored toga, Sjedinjene Države imaju 28 hiljada vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji. Snage Ujedinjenih nacija predvođene Sjedinjenim Državama borile su se na strani Južne Koreje, posle invazije sa severa 1950. godine. Iako su borbe prestale 1953., Severna Koreja nije nikada potpisala mirovni sporazum, pa je prema tome zvanično još uvek u ratu sa Južnom Korejom.

I mada brojevi na prvi pogled idu u korist Severne Koreje, mnogi analitičari ukazuju da zbog siromašne ekonomije armiji nedostaje moderno naoružanje. S druge strane, Južna Koreja, jedna od većih ekonomskih sila u svetu, ima dobro opremljene odbrambene snage, sposobne da upotrebe najnovije visokotehnološko oružje.

Pored toga, u susednom Japanu stacionirano je oko 70 hiljada američkih vojnika, uz još desetine hiljada na Havajima i američkoj zapadnoj obali, koje bi mogle da pomognu u slučaju napada od strane Severne Koreje.

Severna Koreja smatra da prisustvo američkih trupa egzistencijalno ugrožava njen opstanak, bez obzira što su Sjedinjene Države obećale da neće napasti sever.

Tokom proteklih šest decenija, između dve Koreje je povremeno dolazilo do nasilja. Na primer, pomorske snage dve zemlje sukobile su se nekoliko puta duž morske granice, zapadno od tog poluostrva.

Uprkos ratobornim izjavama Pjongjanga, poznavaoci korejske bezbednosne situacije predviđaju manji broj sličnih sukoba rečima u narednim mesecima, ali ništa ozbiljnije od dosadašnjih. Oni tvrde da bi bilo šta drugo bilo veoma rizično za Pjongjang.

XS
SM
MD
LG