Linkovi

Obama nominavao Sonju Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda


Predsednik Obama je odabrao sudiju federalnog apelacionog suda Sonju Sotomajor za položaj u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, gde bi trebalo da zameni sudiju Dejvida Sutera koji odlazi u penziju. Ukoliko njena nominacija bude potvrdjena, sudija Sotomajor biće prvi član Vrhovnog suda hispanskog porekla i druga žena u tom devetočlanom telu. Njena nominacija, medjutim, kako se očekuje, neće izmeniti politički sastav suda, jer bi trebalo da zameni liberalnog sudiju Dekvida Sutera.

Predsednik Obama je objavio svoj izbor za sudiju Vrhovnog suda u Beloj kući:

„Doneo sam odluku da nominujem sudiju Sonju Sotomajor iz države Njujork, ženu koja inspiriše i koja će, verujem, biti izvanredan sudija,“ rekao je predsednik Obama.

Bio je to emocionalni momenat za ženu koja je još od 1992. godine sudija federalnog suda.

„Nominovali ste me da služim u najvišem sudu u zemlji, i to me je duboko dirnulo,“ rekla je Sonja Sotomajor.

Sudija Sotomajor, čiji roditelji su se doselili iz Portorika, odrasla je u Njujorku u porodici sa skromnim sredstvima. Njene pristalice ističu njenu impresivnu pravnu karijeru.
Ramona Romero je predsednica asocijacije hispanskih članova advokatske komore Sjedinjenih Država.

„Ona je diplomirala sa najboljim ocenama na Prinstonu. Bila je saradnica Časopisa pravne škole Univerziteta Jejl (Yale Law Review). Bila je takodje sudija federalnog apelacionog suda bar 16 godina. Rekla bih da je ona, na osnovu svojih kvalifikacija, veoma dobar kandidat,“ kaže Romero.

Predsednik Obama naglasio je da će sudija Sotomajor, pored impresivnih kvalifikacija, dati doprinos Vrhovnom sudu i svojim životnim iskustvom.

„Ona nije zaboravila odakle je potekla, nije izgubila dodir sa zajednicom koja ju je podržala. Sonja stoga neće ovom sudu doneti samo znanje i iskustvo stečeno tokom izuzetne pravne karijere, već i mudrost koju je stekla tokom svog životnog puta,“ rekao je Obama.

Sudija Sotomajor ističe da se rukovodi vladavinom zakona kao osnovom za sva ključna prava. Medjutim, ona takodje ukazuje da će voditi računa o uticaju njenih odluka na obične gradjane:

„Nastojim da nikada ne zaboravim istinske konsekvence svojih odluka za pojedince, biznise i vladu.“

Sada slede pretresi za potvrdu sudije Sotomajor u Senatu. Za sada nije poznato do koje mere će opozicioni Republikanci nastojati da blokiraju njenu nominaciju.
Vrhovni sud počinje svoje godišnje zasedanje u oktobru i predsednik Obama želi da sudija Sotomajor bude do tada potvrdjena. Ako to bude slučaj, Sonja Sotomajor će se pridružiti Rut Bejder Ginsberg, kao druga žena članica Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG