Linkovi

Obama pozvao svet da se suprostavi Pjongjangu


Američki predsjednik Barak Obama nazvao je sjevernokorejsku nuklearnu probu bezobzirnim potezom kojim se grubo krši međunarodno pravo. Obama je naglasio da nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja ozbiljnu prijetnju po mir i bezbjednost u svijetu.

Predsjednik Obama je u iznenadnom obraćanju u Bijeloj kući naglasio da najnoviji potez Pjongajnga predstavlja izazov međunarodnoj zajednici, koji neće biti tolerisan.

Sjevernokorejski nuklearni i balistički programi predstavlja ozbiljnu prijetnju po mir i bezbjednost u svijetu. Snažno osuđujem njihove bezobzirne poteze, koji ugrožavaju stanovnike sjeveroistočne Azije i grubo krše međunarodno pravo. SAD i međunarodna zajednica moraju da preduzmu akciju u znak odgovora na sjevernokorejske poteze. Sjeverna Koreja ne samo što produbljuje svoju izolaciju, već i podstiče veći međunarodni pritisak.“

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske admiral Majk Malen ocijenio je da sjevernokorejska nuklearna proba nije iznenađujuća i da predstavlja znak sve veće ratobornosti Pjongjanga.

Vjerujemo da Sjeverna Koreja nastavlja da razvija program nuklearnog naoružanja. Pjongjang sa nuklearnim oružjem predstavlja ozbiljnu prijetnju po svoje susjede. Takođe su nedavno lansirali rakete dugog dometa. Dugoročno gledano, Sjeverna Koreja koja posjeduje nuklearno oružje i sposobnost da lansira rakete dugogo dometa predstavlja prijetnju po Sjedinjene Države.”

Malen je da će biti potrebno nekoliko dana da se potvrde navodi o probi, naglasivši međutim da nema razloga da sumnja u sjevernokorejske tvrdnje,

Stejt Dipartment je u međuvremenu saopštio da je državna sekretarka Hilari Klinton o novom novom razvoju situacije razgovarala sa šefovima diplomatija Južne Koreje i Japana, a očekuje se da će kontaktirati i kineskog i ruskog kolegu.

O kontroverznom nuklearnom testu će na današnjoj vanrednoj sjednici raspravljati Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Generalni sekretar svjetske organizacije Ban Ki-mun ocijenio je u Kopenhagenu, gdje prisustvuje samitu o klimatskim promjenama, da nuklearna proba predstavlja jasno kršenje rezolucije 1718, kojom se od Pjongjanga zahtjeva da odsutane takvih poteza.

“To je u suprotnosti sa naporima međunarodne zajednice da zaustavi širenje nuklearnog oružja i negativno će uticati na pregovore o nuklearnom razoružanju. Iskreno se nadam da će Savjet bezbjednosti preduzeti neophodne, odgovarajuće mjere.”

Oštro su reagovali i brojni evropski lideri.

“Osuđujemo te testove. Mislim da je ispravna odluka o održavanju sjednice Savjeta bezbjednosti i moramo da uradimo sve što možemo kako bi nastavili razgovore i zaustavili nekontrolisane sjevernokorejske poteze”, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana zaprijetio je snažnim odgovorom na, kako je naveo, neodgovorne poteze Pjongajga, dok je rusko ministarstvo inostranih poslova ocijenilo da nuklearna proba predstavlja prijetnju po regionalnu stabilnost i ozbiljan udarac međunarodnim naporima za sprječavanja širenja nuklearnog oružja. Osudama se pridružila i kineska vlada, koja je pozvala sjevernokorejske zvaničnike da izbjegavaju preduzimanje akcija koje podižu tenzije.











XS
SM
MD
LG