Linkovi

Večeri poezije sve popularnije u SAD


Ove nedelje, predsednik Obama je u Beloj kući bio domaćin događaja kojim se slave poezija, muzika i književne večeri. U Sjedinjenim Državama ponovo je popularna poezija, posebno večeri čitanja pesama. Tokom proteklih nekoliko godina, hiljade srednjoškolaca upoznaju se sa poezijom, učenjem pesama napamet, koje potom recitiju u okviru programa „Poezija naglas“. Najtalentovaniji recitator iz svake države, potom učestvuje na nacionalnom takmičenju. Nedavno je to nacionalno takmičenje održano upravo u prestonici Vašingtonu.

Vijaka je šampionka programa „Poezija naglas“ iz savezne države Južna Dakota, koja je nedavno učestvovala na nacionalnom takmičenju u Vašingtonu. Ona je poreklom Indijanka, a prezime joj je Njegov konj je grom. Njen otac je indijanski poglavica, inače potomak Bika koji sedi, čuvenog poglavice iz 19. veka koji se borio da zaštiti teritoriju svog plemena. Indijanska plemena u Americi su poznata po predanjima i Vijaka kaže da ona, na svoj način, održava tu tradiciju u životu, recitovanjem poezije za publiku.

Jednostavno želim da oni osete nešto kad čuju ovu poeziju“.

Džon Bar, šef Poetske fondacije, kaže da je veliki deo poezije napisan tokom proteklih 25 godina bilo teško razumeti i da je publika izgubila interes.

Napisane su divne pesme, ali ne one vrste koju biste čitali u novinama. Nastojimo da dobru poeziju vratimo pred oči obične javnosti“.

Na ponovnu pojavu recitovanja uticala su dva moderna trenda, počevši od osnivanje poetskih skupova s kraja 1980-ih. Oni su obično održavani u muzičkim klubovima, gde su ljudi recitovali sopstvene pesme. Drugi uticaj su rep i hip-hop muzika.

Učenici koji se takmiče u programu „Poezija naglas“ ne recituju sopstvene stihove, već biraju s duge liste pesama. Karim Sajeg iz države Ilinois bio je treći na nacionalnom takmičenju. Njegovi roditelji su iz Egipta i on kaže da egipatska poezija ima uticaj na njega. Karim kaže kako diskretno gestikulira dok recituje pesme, jer takmičari gube poene kad su preterano dramatični.

„Neznatno koristim ruke i to pomalo pojašnjava pesmu.“

Vil Farli iz Virdžinije recitovao je pesmu jednog od njegovih najomiljenijih pesnika, Lengstona Hjuza, čuvenog afroameričkog pesnika iz prošlog veka. Kad je bio student na univerzitetu u Njujorku, Hjuz je napisao pesmu „Theme for English B“. Vilu je interpretacija te pesme pomogla da pobedi na takmičenju.

Pre ovog takmičenja poezija mi nije značila mnogo, ali je ovo takmičenje sve promenilo. Sada je za mene poezija živa stvar, nešto za šta mogu da se vežem i osećam, pomoću čega mogu da se izrazim“.

Vil je osvojio stipendiju za studije u vrednosti od 20 hiljada dolara, što će mu, kako kaže, pomoći u budućim ambicijama. I kao što kaže Lengston Hjuz „Držite se svojih snova, jer ako san izumre, život postaje ptica bez krila, koja ne može da poleti“.

XS
SM
MD
LG