Linkovi

Malen: Taliban i Al-kaida ugrožavaju Avganistan i Pakistan


Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, brine zbog jačanja veza Talibana u Avganistanu i Pakistanu i Al-kaide. Na pretresu u Kongresu, admiral Malen je rekao da bi u slučaju da Taliban preovlada u Avganistanu, za njim mogla da dođe i Al-kaida.

Povećanje obima američkih trupa u Avganistanu i druge mere, delovi su nove strategije Obamine administracije za sprečavanje znatnijeg povratka Al-kaide u tu zemlju. To je poruka admirala Malena senatskom Odboru za odnose sa inostranstvom. On je upozorio da bi u slučaju da Taliban preovlada u Avganistanu, za njim mogla da dođe i Al-kaida, istakavši sve jače veze između avganistanskog i pakistanskog Talibana i Al-kaide.

„Al-kaida nije locirana u Avganistanu i jasno je da je njeno sedište u Pakistanu. Ali proteklih nekoliko godina zapažam sve veću integraciju Al-kaide i Talibana i različitih talibanskih mreža, bez obzira da li se radi o Hakanijevoj, ili Masudovoj, ili Hekmatjarovoj, i upravo me taj rast i integracija proteklih godina uzbunjuju,“ rekao je Malen.

Predsednik Obama je pre dva meseca objavio da je odlučio da uputi još 21 hiljadu vojnika u Avganistan, da bi pojačao ratne akcije i podstakao civile da ulože veći trud u održivi razvoj i širenje obrazovanja i jačanje vladavine zakona.

Malen je u svom svedočenju branio odluku o upućivanju dodatnih trupa u Avganistan. Međutim, demokratski senator Ras Fejngold je insistirao da mu se odgovori da li bi dodatno povećanje trupa u Avganistanu moglo da destabilizuje Pakistan - potiskujući borce Talibana i Al-kaide dalje u tu zemlju.

„Odgovor na to pitanje ne znam. Ne mislim da će se to dogoditi, jer mi vodimo računa o tome i zato što je Pakistan u mnogo manjoj meri totalno destabilizovan nego što to mnogi misle. Vojno i civilno vođstvo shvataju tu mogućnost i mi vodimo računa o tome,“ rekao je Malen.

Predsednik odbora, Džon Keri, demokrata iz Masačusetsa, naglasio je značaj obnavljanja bezbednosti u Pakistanu.

„Ako zemlja naoružana nuklearnim oružjem sa 170 miliona stanovnika treba da propadne, to će biti nezamislivo opasno za nju, za njene susede i za ceo svet,“ upozorio je Keri.

Keri je kopookrovitelj zakonskog predloga kojim se utrostručuje civilna pomoć Pakistanu – na milijardu i po dolara tokom pet godina.

XS
SM
MD
LG