Linkovi

Obama: SAD suočene sa nizom pretnji


Predsjednik Barak Obama je u današnjem obraćanju diplomcima na Pomorskoj akademiji u Anapolisu kazao da će poslati američke vojnike na ratišta samo kada je to apsolutno neophodno i to uz strategiju i podršku koje su potrebne za obavljanje zadatka. Obama je dodao da zemlja mora da prevaziđe niz konvencionalnih i nekonvecionalnih prijetnji, od širenja smrtonosnih tehnologija i piratstva, do prijetnji u sajber prostoru. Predsjednik je dodao da Sjedinjene Države koriste sva sredstva - diplomatiju, razvoj, ekonomsku moć i moralni uticaj - da bi se suočile sa izazovima kako vojska ne bi sama morala da nosi sav teret.

Predsjednik se obratio diplomcima na Pomorskoj akademiji…

Najveća čast mi je da budem vaš vrhovni komandant”

...nakon jučerašnjeg medijskog obračuna sa bivšim potpredsjednikom Ričardom Čejnijem u pogledu nacionalne bezbjednosti. Čejnijeva ćerka Liz, inače bivša zvaničnica Stejt dipartmenta, jutros je na jednom od nacionalnih televizijskih kanala branila stavove svog oca.

Mislim da je objavljivanje legalnih dokumenata, u kojima su veoma detaljno opisane pojačane metode saslušavanja, omogućilo teroristima da, kako je moj otac juče saopštio, ubace novo poglavlje u svoje priručnike za obuku.”

Čejni i Obama iznijeli su različite stavove prema tome da li su grube tehnike ispitivanja zatvorenika poput simulacije davljenja učinile zemlju manje ili više bezbjednom.

One nisu pospješile naše ratne i antiterorističke napore, već su ih podrile”, smatra presjednik.

“Potpuno odbacivanje pojačanih metoda saslušavanja u budućnosti je izuzetno nesmotreno”, naglašava Čejni.

Predsjednik nije danas u Anapolisu direktno pomenuo Čejnija, ali je priznao da se vodi debata o bezbjednosti, poručivši diplomcima da im budućnost donosi veliku odgovornost.

Odstupanje Amerike od naših vrijednosti, ne samo da podriva vladavinu prava, već nas udaljava od saveznika, daje snagu našim neprijateljima i ugrožava nacionalnu bezbjednost i živote vojnika.”

Obama je kazao diplomcima da je sada njihov posao da sačuvaju američke ideale i principe, naglasivišu da oni predstavljaju novo lice Amerike u svijetu.

XS
SM
MD
LG