Linkovi

Susret Tadić - Vujanović: Normalizacija odnosa neophodna


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović doputovao je u trodnevnu posetu Beogradu i danas je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Vujanović će se sutra sresti sa predsednicima Vlade i Skupštine Srbije, Mirkom Cvetkovićem i Slavicom Đukić-Dejanović, dok će u sredu posetiti crnogorsku zajednicu u Lovćencu.

Iako imaju različite stavove o Kosovu, dve zemlje moraju da sarađuju i unapređuju odnose, složili su se danas predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović. Oni su se saglasili da je normalizacija odnosa neophodna, a Tadić je najavio skori završetak pregovora i povra-tak crnogorskog ambasadora u Beograd.

Tadić je poručio da Srbija ne krije da ju je pogodilo crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova, pogotovu jer se dogodilo u trenutku kada je Srbija otvorila ovo pitanje i pred Međunarodnim sudom pravde. Takođe, on je naglasio je da je za Srbiju važno i pitanje statusa dva naroda, uz principe odbrane nacionalnih identiteta i kullturnih nasleđa:

"Za Srbiju nije prihvatljivo da srpski narod ima stasus nacionalne manjine u Crnoj Gori, za Srbiju je prirodno da Srbi u Crnoj Gori budu autohton narod, kao što su Crnogorci u Srbiji i da otprilike to pitanje bude rešavano u skladu s ovim principima. Tu ima i različitih mišljenja – nećemo to sakriti od naše javnosti," rekao je Tadić

Sa druge strane, Filip Vujanović je podsetio i da je jedno od nerešenih pitanja dvojno državljanstvo, za koje se, predsednik Crne Gore nada da će, uprkos dosadašnjim problemima, uskoro biti rešeno:

"Ja očekujem da će završni sastanak biti brzo i da ćemo inače koncepcijski različiti pristup prevazići sporazumom o dvojnom državljanstvu koji bi nesumnjivo bio interes građana i jedne i druge države, a sačuvao različite koncepte dvojnog državljanstva koje imaju dva zakona," rekao je Vujanović.

Sa druge strane, dva predsednika su se složila da je ekonomska saradnja Srbije i Crne Gore jako dobra i da ima mesta za dalje poboljšanje. Uz razgovore o autoputu koji će povezati dve zemlje, bilo je reči i o modernizaciji pruge Beograd – Bar, a po rečima Tadića Elektroprivreda Srbije je zainteresovana za dokapitalizaciju crnogorske elektroprivrede, kao i za saradnju u izgradnji elektrane na Morači i crnogorskih ugljenokopa.

XS
SM
MD
LG