Linkovi

Obama pozvao Netanjahua da se vrati za pregovarački sto


Predsjednik Barak Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da iskoristi, kako je naveo, istorijsku šansu da napravi ozbiljan napredak u postizanju mirovnog dogovora sa Palestincima. Netanjahu je nakon susreta sa Obamom u Beloj kući kazao da je spreman da odmah nastavi pregovore sa Palestincima, ali da bilo koji sporazum zavisi od njihovog priznanja jevrejske države.

Predsjednik Obama i izraelski premijer su više od dva sata u Bijeloj kući razgovarali o bliskoistočnim mirovnim pregovorima, iranskom nuklearnom programu i američko-izraelskim odnosima. Obama je nakon susreta kazao novinarima da je važno da se Netanjahu vrati za pregovarački sto.

"Kazao sam premijeru da ima istorijsku šansu da tokom svog mandata napravi ozbiljan napredak u pogledu mirovnog procesa. To znači da sve strane moraju ozbiljno da shvate sve prethodno dogovorene obaveze. One su predviđene mapom mira, koju su razmatrali u Anapolisu i ja mislim da nema razloga da ne iskoristimo tu šansu.

Izraelski premijer kazao je da dijeli Obaminu želju da se pokrene mirovni proces, ali i naglasio da je palestinsko priznanje jevrejske države uslov za postizanje bilo kakvog dogovora .

“Želim da odmah počnem mirovne pregovore sa Palestincima i da proširim krug mira i uključim ostale u arapskom svijetu. Takođe hoću jasno da stavim do znanja da ne želimo da vladamo Palestincima. Želimo da živimo sa njima u miru i da oni imaju potpunu vlast, osim nekoliko ovlašćenja koja bi mogla da ugroze državu Izrael. Da bi se to dogodilo, mora da postoji jasan cilj - okončanje sukoba. I Izraelci i Palestinci moraće da budu spremni na kompromise. Mi smo spremni da uradimo svoj dio i nadamo se da će Palestinci takođe uraditi svoj. “

Komentarišući pitanje Irana, predsjednik Obama kazao je da očekuje pozitivne rezultate svojih diplomatskih napora za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa do kraja godine. Predsjednik je dodao da Sjedinjene Države žele da uvedu Iran u svjetsku zajednicu, naglašavajući međutim da se razgovori neće voditi beskonačno.

“Nećemo stvoriti situaciju u kojoj razgovori predstavljaju izgovor da se ne preduzima akcija, dok Iran nastavlja da razvija i koristi nuklearno naoružanje. Izrael je očigledno zabrinut zbog toga, ali i Sjedinjene Države i cjelokupna međunarodna zajednica.”

Obama je dodao da bi Iran mogao da se suoči sa mnogo oštrijim međunarodnim sankcijama ukoliko nastavi da razvija nuklearno naoružanje. Izraelski premijer podsjetio je da Iran otvoreno poziva na uništenje Izraela, što je, kako je naveo, neprihvatljivo.

XS
SM
MD
LG