Linkovi

Stručnjaci strahuju za budućnost reke Jordan


Papa Benedikt je u okviru bliskoistočne turneje obišao i istočnu obalu reke Jordan, koja teče od severa ka jugu kroz Jordan, Izrael i okupirane teritorije. Međutim, iako se reka Jordan smatra svetom, ekolozi upozoravaju da zagađivači, obimno navodnjavanje okolnog zemljišta i suša, prete da je unište.

Za hrišćanske hodočasnike ulazak u reku Jordan, u kojoj je Isus Hristos prema predanju bio kršten, predstavlja najveći duhovni doživljaj. Elena Sopova iz Makedonije kaže da je 2 godine štedela za ovaj momenat.

„Izvanredno je. Ovo može samo da se doživi, ne mogu da pronađem reči kojima bih opisala ovaj doživljaj,“ kaže Sopova.

Na nekim mestima reka izgleda čisto i privlačno, ali ekolozi kažu da je voda Jordana ozbiljno zagađena. Nejder Kateb iz organizacije "Prijatelji zemlje sa Bliskog istoka", smatra da je reka oskrnavljena.

“Izvori sveže vode su nestali. Ono što trenutno teče rekom Jordan su otpadne, neprečišćene vode zajednica koje žive sa obe strane reke," kaže Kateb.

Reka Jordan izvire u planinama na istoku Libana i zatim protiče kroz Siriju. Spušta se prema jugu i uliva u Galilejsko jezero u Izraelu i u dolinu Jordana, formirajući tako granicu između Jordana i Izraela, uključujući i delove palestinske teritorije. Čak 90 odsto čiste vode iz reke Jordan se koristi za navodnjavanje, prema rečima Prijatelja zemlje, a petogodišnja suša je dodatno pogoršala situaciju. Stručnjaci za prirodnu sredinu kažu da je vode zbog toga sve manje i da bi reka Jordan mogla da presuši - ukoliko se nešto ne promeni. Otac Anđelo, katolički kaluđer u Jerusalimu, veoma je zabrinut.

Tužno je reći da izgleda veoma zagađeno, nešto mora da se uradi kako bi se očistila,” kaže otac Anđelo.

Nejder Kateb poziva svet da se uključi u spasavanje reke Jordan.

“Hodočasnici nisu odavde i nisu svesni šta je u reci. Oni samo žele da uđu u vodu i budu kršteni, ali to nije bezbedno s obzirom da postoji potencijalna opasnost po zdravlje i zato pozivamo ceo svet da izleči reku Jordan,” kaže Kateb.

Elena Sopova, međutim, navodi da nije zabrinuta zbog zagađenja.

Verujem da je ovo sveta voda i ne verujem da nešto loše može da se dogodi,” kaže ona.

Za hodočasnike, svetost ove vode je možda pitanje vere, ali za ekologe - pitanje je vremena kada će biti prekasno za spasavanje reke Jordan.

XS
SM
MD
LG