Linkovi

Najveći broj stranaca u NBA dolazi iz evropskih liga


Nekada davno, timovi u ligi Nacionalne košarkaške asocijacije, poznatije po skraćenici NBA, u potpunosti su bili sačinjeni od Amerikanaca, koji su igrali pred američkom publikom. Situacija se tokom poslednje dve decenije značajno promenila. Ove sezone, u najjačoj košarkaškoj ligi sveta igrali su košarkaši iz 32 zemlje i teritorije izvan Sjedinjenih Država. Sledi osvrt na fenomenom „nacionalne raznolikosti“ u NBA ligi.

Aleksandar Pavlović odrastao je daleko od Klivlenda, grada u kome igraju Kavalirsi, njegov sadašnji tim i trenutno glavni favorit za titulu prvaka NBA lige. Pavlović je odrastao u staroj Jugoslaviji.

"Svaki klinac želi da igra košarku. Puno je talentovanih igrača u Evropi i Srbiji, naravno i nadam se da će iskoristi svoj talenat da dođu ovamo", kaže Pavlović.

Sve više mladih igrača iz Evrope dolazi u NBA ligu. Španac Pau Gasol jedan je od ključnih igrača u ekipi Los Anđeles Lejkersa, a mnogi analitičari predviđaju finale plaj-ofa između Lejkersa i Kavalirsa. S druge strane, pored Pavlovića, Kavsi u sastavu imaju i Litvanca Zidrunasa Ilgauskasa.

Ove sezone u sastavu 30 klubova ima 77 takozvanih „internacionalaca“, što je otprilike prosek u poslednjih sedam godina, otkada je počela velika ekspanzija ne-američkih igrača. Poređenja radi, od osnivanja lige 1946. sve do sredine 1980-ih, nikada nije bilo više od deset stranaca u jednoj sezoni. Trener Klivlenda Majk Braun kaže:

"Veoma je važno da internacionalni igrači budu deo ove lige, jer kada zaboravite na NBA i sport uopšte, to je ono što je bitno za ovaj svet. Ovaj svet je međunarodna zajednica, a ti igrači daju veliki doprinos igri".

Istorijski gledano, u NBA ligi su nastupali igrači iz mnogih zemalja, bilo da su to Kinez Jao Ming, Turčin Hido Turkoglu, Anderson Varežao iz Brazila ili Tim Dankan sa američkih Devičanskih ostrva. Međutim, evropske zemlje već dugo dominiraju kada je reč o stvaranju igrača dovoljno dobrih da zadovolje NBA standarde. Skoro dve trećine ovogodišnjih stranaca su Evropljani, devetorica iz Francuske, među kojima je i trostruki All-Star Toni Parker, plejmejker San Antonija. A i sa Balkana, odakle je Pavlović, bilo je mnogo NBA košarkaša. Iz Srbije - 21, Hrvatske - 11, Slovenije - osam.

Košarkaš San Antonija Fabrisio Oberto igrao je za reprezentaciju Argentine, koja je 2004. u Atini osvojila olimpijsko zlato. Kako kaže, svi internacionalni igrači sanjaju da jednog dana zaigraju u NBA ligi.

"Zaista uživam igrajući ovde. NBA ima najbolje igrače, najbolje sportiste, najbolje timove i organizaciju", smatra Oberto.

Pre dolaska u NBA, mnogi „internacionalci“ igrali su za američke univerzitetske timove ili profesionalnim evropske ekipe. NBA timovi pažljivo prate te igrače, a sama liga organizuje kampove za mlade na svih pet kontinenata.

"Prenose svoje ideje tokom leta, pa i tokom sezone. Uradili su sjajan posao u tom smislu", ističe Majk Braun.

Trostruki All-Star, košarkaš Vašington Vizardsa Gilbert Arinas kaže da su internacionalni igrači doprineli poboljšanju kvaliteta NBA lige. Bilo da su visoki ili niski, stranci imaju odličnu osnovu košarkaške igre, tvrdi Arinas i ističe mladog Španca Rikija Rubija, od koga se očekuje da bude među prvim pikovima na sledećem draftu.

"Kada vidite klinca kao što je Riki Rubio, koji ima tek 17 godina, a toliko je dobro potkovan osnovama košarkaške igre, i uz to reč je o sirovom talentu. Osnove i sirovi talenat su stvari koje prave razliku. Oni dolze ovamo, a već znaju košarku", objašnjava Arinas.

Upravo zato, skupu najboljih američkih NBA igrača, koji se nekada nazivao „Drim tim“ više nije zagarantovana zlatna olimpijska medalja. A u budućnosti, treba očekivati stvaranje novih internacionalnih talenata, i to na parketima širom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG