Linkovi

Cilj Bajdenove posete – novi početak u odnosima Beograda i Vašingtona


Potpredsednik SAD Džozef Bajden posetiće Srbiju sa porukom da Vašington želi da „resetuje“ odnose sa Beogradom i da, iako SAD ne očekuju da će razrešiti sve nesuglasice sa Srbijom, posebno u pogledu Kosova, one vide priliku za novi početak u odnosima dveju zemalja , izjavio je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu za novinare na kome je govorio o ciljevima Bajdenove posete Balkanu.

On je naveo da SAD žele da vide pozitivnu budućnost Srbije kao regionalnog lidera, jer je teško zamisliti budućnost regiona bez velike, „pozitivne i produktivne“ uloge Beograda i dodao da SAD žele da se srpsko-američki odnosi kreću u smeru bližeg, konstruktivnijeg odnosa i saradnje koji Srbiju može da približi evro-atlantskoj zajednici i institucijama. Na pitanje novinara da li će potpredsednik Bajden pozvati predsednika Srbije Borisa Tadića da ublaži poziciju Beograda prema Kosovu, i da li će imati neke specifične preporuke za Beograd, visoki zvaničnik administracije naveo je da Vašington ima “realistična očekivanja”.

“Moramo da pronađemo 'modus vivendi' za Kosovo i moraćemo da se složimo da se ne slažemo. Ne očekujemo od Beograda da prizna kosovsku nezavisnost, ali se nadamo i očekujemo da Srbija neće učiniti ništa da potkopa nastojanja Kosova da izgradi snažno, stabilno i funkcionalno multietničko društvo. Mislim da imamo razumna očekivanja i da želimo da uverimo prijatelje u Srbiji da se koncentrišu na budućnost, jer bi Srbija mogla da ima izuzetno svetlu budućnost, imajući u vidu njenu istoriju, ogromne talente, centralnu i ključnu ulogu u regionu i Evropi. To je poruka koju potpredsednik Bajden želi da donese srpskim liderima i narodu”, najavio je visoki predstavnik Obamine administracije, i podvukao :

“U susretu sa predsednikom Tadićem, potpredsednik Bajden će naglasiti da imamo priliku da obnovimo i ‘resetujemo’ odnose SAD i Srbije, i da ćemo pronaći način da idemo napred, uključujući i Kosovo”.

Prilikom posete Prištini, potpredsednik Bajden će naglasiti američku podršku ujedinjenom, nezavisnom i multietničkom Kosovu i razgovaraće sa kosovskim liderima o velikim naporima koje ulažu u izgradnju funkcionalne i efikasne države, i zaštitu prava manjina, najavljeno je na brifingu. Pred Kosovom je još posla na unapredjenju rada vlade, funkcionisanja privrede i uspostavljanja sadržajnog odnosa sa kosovskim Srbima, dodao je visoki zvaničnik Obamine administracije. On je naglasio da je, bez obzira na broj zemalja koje su priznale ili će priznati nezavisno Kosovo, za SAD status Kosova kao suverene i nezavisne zemlje - nepovratan. Na Kosovu će potpredsednik Bajden jasno naglasiti da je za Vašington apsolutno ključan zahtev da se zaštite prava nacionalnih manjina, što je fundamentalni aspekt američke politike, saopšteno je na brifingu za novinare.

Cilj posete Bosni i Hercegovini je iskazivanje nedvosmislene američke podrške Dejtonskom sporazumu, bosanskom suvernitetu i teritorijalnom integritetu, i reformama koje još treba da se ostvare kako bi BiH napredovala ka članstvu u NATO i EU. Potpredsednik Bajden naglasiće u razgovoru sa liderima BiH potrebu da sarađuju sa predstavnicima svih naroda, kako bi se izgradio konsenzus o reformama i ispunili zahtevi nepohodni da bi došlo do zatvaranja kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice i tranzicije ka EU.

Na brifingu je naglašena duga istorija angažovanja potpredsednika Bajdena u vezi sa Balkanom, kada se 1990-ih kao jedan od senatskih lidera zalagao za okončanje nasilja i etničkog čišćenja u Bosni, a zatim i na Kosovu.

“Činjenica da su potpredsednik Bajden i predsednik Obama odlučili da Bajden treba da poseti Balkan je odraz želje administracije da pokažu, na izvestan način, da se Amerika vraća na Balkan, i da je taj region jedan od ključnih za spoljnopolitičke ciljeve Vašingtona. Posle perioda kada SAD nisu bile posebno usredsređene na Balkan, što je bio slučaj i na samom početku rada nove administracije, Bajdenova poseta pokazuje novi fokus na region Balkana i različite zemlje regiona”, istakao je visoki zvaničnik administracije, dodajući da poseta treba da naglasi snažnu američku podršku budućnosti Srbije, BiH i Kosova u okviru evro-atlantske zajednice.

Na brifingu je novinarima saopšten i program Bajdenovog boravka u Beogradu, Sarajevu i Prištini. U sredu će Bajdena u Beogradu prvo primiti predsednik Tadić, zatim sledi i širi sastanak sa članovima Tadićevog kabineta, posle čega se planiraju kraće izjave za medije. Kako je najavljeno, Bajden će se tokom dana sastati sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba vojske Srbije, takodje će se susresti sa predstavnicima američke ambasade u Beogradu, a poseta se završava večerom sa predsednikom Tadićem I predstavnicima vlade, poslovnog sektora i civilnog društva Srbije.


XS
SM
MD
LG