Linkovi

Obamina administracija obnavlja vojne tribunale u Gvantanamu


Predsednik Barak Obama je saopštio da će Sjedinjene Države da obnove rad vojnih triibunala za osumnjičene teroriste u pritvorskom centru u Zalivu Gvantanamo na Kubi – ali sa novom zakonskom zaštitom koju Bušova administracija nije predviđala.

U današnjem saopštenju, predsednik Obama ukazuje da vojni tribunali u Sjedinjenim Državama imaju dugu tradiciju i da su prikladni za suđenje neprijateljima koji su prekršili ratne zakone, pod uslovom da se na odgovarajući način organizuju i vode. Predsednik je saopštio da će sekretar za odbranu Robert Gejts da izvesti Kongres o nekim izmenama pravila rada tih komisija. Obama je naglasio da izjave pritvorenika pribavljene grubim, neljudskim i ponižavajućim metodama, neće biti prihvatane kao dokazni materijal. Takođe, on je naveo da će korišćenje informacija iz treće ruke biti ograničeno i da će optuženi imati veću slobodu u izboru pravnih savetnika i veću zaštitu ako odbiju da svedoče. Očekuje se da će predsednik Obama, koji je kritikovao sistem iz Bušove ere kao neuspešan, zatražiti da se slučajevi koji su dospeli na red odlože za 120 dana, dok se ne ne prilagodi pravosudni postupak.

Sistem vojnih tribunala za pritvorenike je uvela administracija predsednika Buša posle septembarskih napada 2001. Obama je do sada kritikovao Bušovo korišćenje takvih suđenja i suspendovao ih je ubrzo pošto je postao predsednik. Kao novi predsednik, on je promenio brojne elemente politike nacionalne bezbednosti iz Bušove ere, tvrdeći da pojedine odluke prošle administracije nisu bile u skladu sa američkim idealima:

„Nećemo da produžujemo lažni izbor između bezbednosti i naših ideala,“ naglasio je predsednik.

Obamina odluka će privući pažnju organizacija za praćenje ljudskih prava i nekih iz njegove baze. To je u svakom slučaju složeno pitanje, jer bi bez vojnih komisija osumnjičenim teroristima i pritvorenicima možda moralo da se sudi na američkim sudovima. Republikanci tvrde da bi to dovelo zemlju u opasnost i kažu da je Zaliv Gvantanamo najbolje mesto za njihov pritvor.




XS
SM
MD
LG