Linkovi

Burmanske vlasti: Aung San Su Ći prekršila kućni pritvor


Advokat burmanske prodemokratske liderke Aung San Su Ći kaže da je ona prebačena u zatvor u Rangunu, gde će joj biti suđeno za navodno kršenje odredbi kućnog pritvora.

Advokat Ći Vin navodi da su te optužbe proistekle iz nedavnog incidenta kada je jedan Amerikanac preplivao preko jezera i sakrio se u kući Aung San Su Ći. Isti advokat je ukazao da su vlasti optužile Aung San Su Ći za kršenje zakona protiv takozvanih „destruktivnih elemenata“, ali je ona demantovala da je učinila bilo šta pogrešno.

Advokat je nazvao pomenutog čoveka, Džona Jetoa, budalom i rekao da će protiv njega biti podignuta optužnica zbog ulaska u zonu ograničenog kretanja. Nije jasno zašto je Jeto ušao u rezidenciju Aung San Su Ći niti šta je radio tokom dva dana koliko je tamo proveo.

Suđenje Aung San Su Ći će, kako se očekuje, početi u ponedeljak i ona bi mogla, u slučaju da bude proglašena krivom, da se suoči sa kaznom do pet godina zatvora. 63-godišnja dobitnica Nobelove nagrade je u kućnom pritvoru 13 od poslednjih 19 godina. Grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnl apelovala je na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da interveniše u cilju oslobođenja Aung San Su Ći iz zatvora Insein u Rangunu.

XS
SM
MD
LG