Linkovi

Direktor AIG ponovo svedočio u Kongresu


Osiguravajuća kompanija Ej-Ai-Dži je bila najveća od finansijskih džinova za koje se smatralo da su preveliki da propadnu, kada je počelo rušenje domina na Vol stritu. AIG je dobio veću državnu pomoć od bilo koje privatne kompanije. Da li je to pomoglo? Zakonodavci na Kapitol Hilu su danas hteli da čuju odgovor upravo na to pitanje.

Direktor osiguravajućeg giganta, AIG-ja, danas je saopštio u Kongresu da njegovoj kompaniji – za sada – nije potreban novi paket državne pomoći.

Uradićemo sve što možemo da nam ne zatreba dodatni federalni novac.“

AIG je dobio više od 180 milijardi dolara iz poreskih fondova, ali Edvard Lidi smatra da se kompanija stabilizuje i da joj neće biti potrebna nova državna gotovina.

Želim da vas uverim da se ljudi u AIG-u trude koliko god mogu da bi nastavili da služe vlasnicima naših polisa, mušterijama i poreskim obveznicima.“

I dok je Lidi učestvovao na pretresu u Vašingtonu, pojavila se nova informacija o famoznim bonusima koje je kompanija isplatila svojim službenicima. List „Vašington post“ je izvestio da su nadležni u njujorškoj Centralnoj banci dobili detalje o tim bonusima više od pet meseci pre nego što je vest dospela u javnost, što je izazvalo gnevne reakcije širom zemlje. Sekretar za finansije Timoti Gajtner je u to vreme bio predsednik Centralne banke u Njujorku, ali list izveštava da njegovo ime nije među onima koji su očigledno znali za bonuse. Premda Lidi veruje da se situacija u osiguravajućoj kompaniji poboljšava, ipak upozorava da AIG još nije na čvrstom tlu.

„Koliko će trajati sprovođenje plana, zavisi pre svega od brzine i snage oporavka globalne ekonomije.“

Obamina administracija je inače danas saopštila da će novac iz paketa za stimulaciju koji velike banke vrate, upotrebiti za pomoć manjim bankama. Administracija pod „manjim“ bankama podrazumeva one koje raspolažu imovinom ukupne vrednosti do pet stotina miliona dolara.

XS
SM
MD
LG