Linkovi

Svet suviše ravnodušan povodom opasnosti od virusa HIV i side


Dva najistaknutija naučnika na svetu u oblasti istraživanja side obeležila su nedavno 25. godišnjicu otkrivanja virusa HIV. Tokom protekle decenije, Robert Galo i Lik Montanje, dobitnici prošlogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, često su bili konkurenti u trci za pronalazak uzročnika smrtonosnog virusa side. Dvojica starih rivala nedavno su zajedno govorila u Vašingtonu.

Dr Robert Galo nije mogao da nahvali svog starog rivala, Francuza, dr Lika Montanjea, nazvavši ga kolegom i prijateljem. On je skromno prihvatio deo zasluga sa dr Montanjeom.

„Da, prošlo je 25 godina od kako je testom krvi utvrđeno prisustvo virusa HIV. Prošlo je 25 godina od kako znamo uzrok side. Istraživači na obe strane Atlantika su omogućili to saznanje“, rekao je Galo.

I on i Montanje se nadaju da će njihov susret sa novinarima pomoći da se ponovo u fokus dovedu dalja istraživanja o sidi. Javnost je postala suviše ravnodušna, kažu oni, kad je u pitanju epidemija side. Vreme prolazi, kaže dr Montanje, i smrtna kazna od ove neizlečive bolesti izgleda daleka.

„Nova generacija pacijenata ne umire sada od side, već zahvaljujući terapiji, oni žive relativno dobro sa virusom, ali nisu izlečeni“, naglašava Montanje.

Galo i Montanje su svesni pažnje koju privlači grip tipa H1N1. Oni međutim, ukazuju da broj onih koji su oboleli od svinjskog gripa – odnosno nekoliko hiljada slučajeva potvrđenih širom sveta – ne može ni da se uporedi sa - kako se procenjuje - 33 miliona ljudi koji žive sa virusom HIV, ili dva miliona koji su već umrli od side. Cilj obojice lekara je da pronađu lek za HIV i sidu. To je još uvek nedostižan cilj, četvrt veka posle otkrića uzroka bolesti.

XS
SM
MD
LG