Linkovi

U Hjustonu izloženi umetnički predmeti iz Avganistana


Putujuća izložba dragocenih umetničkih predmeta iz Avganistana, otvorena je u Umetničkom muzeju u Hjustonu, gde će ostati do 17. maja. Izložbu pod naslovom „Avganistan: skrivena blaga iz Nacionalnog muzeja u Kabulu“, organizovalo je Nacionalno geografsko udruženje u saradnji sa stručnjacima iz Avganistana. Na njoj su predstavljeni mnogi predmeti koji još nisu prikazani ni u Avganistanu, delimično i zbog sada već tridesetogodišnjeg sukoba.

Posetioci muzeja dobijaju uvid u Avganistan koji daleko prevazilazi dnevne vesti o ratu. Na ovoj izložbi mogu da vide mnoge istorijske i kulturne uticaje koji su u tu zemlju stigli zahvaljujući Aleksandru Makedonskom, Persijancima, Kinezima i drugima. Posetioci kao što je Dejv Kemp su zaista impresionirani.

Mislim da je izložba sjajna, fantastična. Mnogo mi se dopala. Nikada nisam video mešavinu indijskih i persijskih i grčkih elemenata kombinovanih na taj način i zaista je neverovatno.“

Najpopularniji deo izložbe je serija zlatnih predmeta, koji su bili deo takozvanog Baktrijanskog blaga. Arheolozi su 1978. pronašli više od 20 hiljada predmeta u nomadskim grobnicama, ali su nadležni u muzeju zbog rata koji je obuhvatio Avganistan sakrili skrovište. Ono je ponovo otkriveno 2003. Erlin Darlik je došla da vidi zlato, ali je pronašla mnogo više.

Iznenadile su me i sve druge stvari na izložbi: staklo i bronza i slonovača.“

U muzeju u Hjustonu nedavno je kao gostujući predavač bio Adžmal Majvandi, iz Fondacije Age Kana, koja podržava konzervatorske projekte u Avganistanu.

„Smatram da je u multikulturalnom, multireligioznom društvu kao što je Avganistan, kultura ono što povezuje ljude.“

Majvandi je na predavanju govorio o napretku u obnovi lokaliteta kao što je Badž Babur u Kabulu. On je rekao da konzervacija istorijskih lokaliteta mora da obuhvati i socijalne projekte, da bi se pomoglo ljudima koji žive u blizini.

Životni uslovi moraju da se poboljšaju da bi se osećaj vlasništva preneo na zajednicu, koja će onda da preuzme brigu o tim projektima. Na posletku, treba se nadati da će ova izložba stići u Avganistan i obići i neke avganistanske gradove, jer mislim da je veoma važno da ljudi shvate da im je istorija zajednička i razumeju dubinu i obim civilizacije.“

Izložba koja kruži po Sjedinjenim Državama, iz Hjustona dolazi u Njujork. Organizatori kažu da s nestrpljenjem čekaju dan kada će blaga nacionalne prošlosti moći slobodno da se izlože u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG